Beztrnná stálezelená ostružina



host - 240.105 (?) 
28.9.2015 19:41, zobrazeno: 6917x

Zdravím.

Myslím, že to tu někde v nějaké diskuzi už bylo, ale nemůžu to najít - mám beztrnnou stálezenou ostružinu (bez jména, koupila jsem si ji pro okrasné listy) a ona má některé výhony beztrnné a některé teda fest trnité. Nesledovala jsem ji letos během růstu podrobně, tak nevím, jestli je to nějakým mým zásahem nebo je to u nich běžné. V každém případě bych se trnitosti chtěla vyhnout. Mám ji vesměs jako okrasnou (dokáže teda narůst 6m i více), ale procházet kolem trnité není nic moc. Co s tím?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 28.9.2015 21:04

Trnité jsou u této odrůdy (tuším-že nejspíš blackberry 'Oregon Thornless' a ostatní kultivary odvozené od Rubus laciniatus) jednak semenáčky a pak také výmladky z kořenových řízků. Ty kořenové řízky vyrobíte velmi snadno tím, že na nějaký plevel vezmete rýč nebo podobný nástroj. Každý přeseknutý kořen síly nad 4 mm se stává kořenovým řízkem.

Já osobně se u této odrůdy tomuto bráním tím, že každý druhý rok si vypěstuji nové sazenice hřížením beztrných výhonů do 15 litrového kontejneru. Sazenice množené hřížením si beztrnnou formu podrží. No a jakmile nějaký starší trs začne podrůstat trnitě, tak jej totálním herbicidem zlikviduji a pak vyrývám. Přeseknutí kořenů u rostliny zahubené herbicidem kořenový řízek nevytvoří.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 240.105 (?), 29.9.2015 9:09

Díky za odpověď, i když nepotěšila. Koupila jsem si ji hlavně pro ty listy, že jimi tvoří clonící stěnu, květy a plody jsou bonus navíc. Ale je to místo průchozí, takže trny tam vadí.

Stěhovat hřížením můžu, není to obtížné, ale padá tím původní umístění rostliny jako okrasného prvku. Pro letošek jsem náhodou jeden výhon zakořenit dala, takže rezervní beztrnnou mám, zkusím tu původní ještě nechat a jenom ty trnité výhony vystříhat. Uvidím, kolik udělá na jaře nových trnitých.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 29.9.2015 17:42

Vystříhání je nanic. Je nutný ten herbicid dát buď selektivně na trnité výhonky, nebo zrušit celý trs. Pokud po vyrytí objem původního kořenového balu nahradíte kompostem, tak rostlina stylem "ostružina po ostružině" nikterak netrpí na vitalitě. Jde jen o to, že pokud sázím kontejner 15 litrů a větší tak je to jednodušší než se třídit v trse s ostnatými a bezostnými výhony (to jde, pokud trnitý je jeden slabý na 5 beztrnných silných). No a pokud máte v řadě 4 trsy a měníte je systémem jako fáze válců u 4taktu (1-3-2-4-1-3-2-4-...) tak ten okrasný užitek máte stále. Sázíte dvouletý trs, vykopáváte 5tiletý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika