Antraknoza rybízu a angreštu?



Majus - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 173.196 (?) 
4.9.2012 15:58, zobrazeno: 19735x

Dobrý den, 

letos jsem zabránila Discusem padlí a během léta se objevilo tohle. Podle obrázků si tipuju na antraknózu. Je to ona? Je obojí - na rybízu i angreštu totožná choroba? Plody to nepostihlo, objevilo se to až později. Je možné, že to propuklo později, protože to oddálil postřik Discusem? Co teď s tím? Mám na jaře stříkat Discus proti padlí a Dithane proti antraknoze? Co jsem četla, tak ani jedno není na obojí. Mám Rolandu a Invictu a padlí jsem měla hned první rok, co jsem je koupila ve školce, takže změna odrůdy nepomůže. Děkuji.

na červeném rybízu
na červeném rybízu
na angreštu invicta
na angreštu invicta
na angreštu invicta 2
na angreštu invicta 2
na angreštu rolanda
na angreštu rolanda
na černém rybízu
na černém rybízu
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 5.149 (?), 12.9.2012 19:10

1.Tipovat choroby podle pár obrázků je dost složité, a proto bych se tomu vyhnul. Mimo antraknozu je možné, že je tam i septoriová skvrnitost listů, možná i plíseň šedá na angreštu. U toho černého rybízu se mně dokonce zdá, že může být i okrajová spála listů (nedostatek draslíku). Ale jak to vypadá ve skutečnosti víte jen vy, kolik listů je napadených a kolik jich už opadalo.

2.Pokud je napadení houbovými chorobami velké, bylo by opravdu vhodné na jaře před rozkvětem postříkat fungicidem např. Dithanem.

3.Pokud jde o Discus tak bych stříkal až pokud se opravdu padlí objeví na listech- vždyť pokud se nemýlím tak máte rezistentní odrůdy

         Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 27.9.2012 21:47

Já bych se přikláněl k antraknoze. Antraknoza mi v průběhu srpna u Paxu téměř zlikvidovala listovou plochu a hodně listů opadalo. Dokončení zkázy jsem na poslední chvíli zabránil razantním fugicidním postřikem, který však není do ovoce registrován (Dithane už by rozhodně nepomohlo).

Ale stejně mám o příští úrodu obavy, z důvodů špatně živených pupenů. Proto příští roky Pax ošetřím před k větem a po odkvětu fungicidy, jako by to nebyl rezistent na padlí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Majus - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 173.196 (?), 7.10.2012 11:31

Děkuji všem za komentáře.

1. napadené byly postupně všechny listy, ale nenazvala bych to masivním ani progresivním, pomaloučku se přes léto horšily, ale neopadávaly. Na konci srpna jsem všechno listí otrhala, zlikvidovala a zakrátila konce větviček, zbytek řezu nechávám na předjaří.

3. rezistentní odrůdy mám, ale jak jsem koupila, tak hned první rok je postihlo padlí, tak jsem letos na nic nečekala a postříkala preventivně. Příští rok asi udělám kompromis, vezmu to nějakým slabším biopřípravkem. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 42.122 (?), 8.3.2014 11:11

Záleží, jestli to zaléváte vodou z řádu nebo dobrou či zkaženou dešťovou vodou a jak často, jak moc to máte husté (je lepší nechat méně výhonů pokud rostlinu máte v poměrně zastíněném místě), aby k večeru prosychala a nezapařovala se tolik na noc, což dává podmínky ke vzniku plísním a dalším chorobám.

mladý zahradník

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Majus - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 6.29 (?), 24.3.2014 14:09

Dobrý den, diskuze je už 2 roky stará, loni jsem antraknózu, ani jinou chorobu už na stromkách neměla. Zalévám z řádu a stromky mám na jižní osluněné straně domu, prořezané je mám pěkně, těžko říct z čeho to předloni bylo, ale je fakt, že jsem to měla plíseň i na fazolích a kde čem. Tak doufám, že letos zase nic nebude ;)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 115.106 (?), 2.5.2014 15:51

Topíte dřevem? Přisypejte trochu popela ke keřům, nebo zkuste síran draselný, zejména na podzim. Ačkoliv nějkteré listy nesou znaky antraknózy další jsou totiž typicky okrajovou spálou. Nic tedy navíc nezkazíte trochou draslíku, nedostatek draslíku není patogen který zmizí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika