Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Vlastnost opylit vlastním pyle a to za určitých podmínek, když existuje naprosto jisté opylení v případě styku s pylem samčí rostliny - toto nelze považovat za samosprašnost. Jsou to výmluvy prodejců, kteří zneužívají této pofidérní, nepravidelně se vyskytující anomálie a nabízejí rostliny jako samosprašné. Opravdová samosprašnost existuje např u A. chinensis, Starkl ji prodával pod názvem SOLO MINI a tato vytváří na habitusu dva rozdílné druhy květů, samčí a samičí. Doporučuji prostudovat americkou literaturu, zvláště se tímto zabývá universita ve státě Illinois.
Proto jsou odpozorované argumenty zdejších zahradníků naprosto směšné.
Dalším omylem pisatele je záměna odrůdy Issay s Picolem, Picolo má listy podobné broskvoním a plody jako hranatý soudek, světle zelené, velmi podobné odrůdě Anasnaya. Odrůda Issay je podobná odrůdě Weiki, má jen menší plody a ne tolik aromatické. Odrůda Weiki není vůbec samosprašná / jak už Němci dobře zjistili a zdokumentovali nejen u této odrůdy, ale i u deklarované " samosprašné "Jenny / , vyniká včasným nasazením květů, to jediné má společné s odrůdou Picolo. Nikoli stejný habitus, listy jsou naprosto odlišné. K odrůdě Ashoka - tu produkuje pan Navrátil v Jesenici u Prahy, roubuje ji na podnože dovážené z Německa a jeho rostliny značně rozšířené v Posázaví nemají ani v jednom případě popisované znaky jednodomých klonů. Všechny mají pouze samičí květy u samičích rostlin, i když s prašníky a pouze samčí květy u samčích rostlin.
Něco pro pobavení: jedno nejmenované zahradnictví v severních Čechách prodávalo " tkzv. samosprašnou odrůdu " A. arguty a netušilo, že jejich rostlina má naroubovány samčí rouby. Upozornil je na to až jeden z našich předních odborníků s vysokoškolským vzděláním .
Snaha vysvětlit opylovací poměry drobnoplodých odrůd je jistě potěšitelná, ale měla by se opírat o odbornější argumenty.
Jak vidíte, problematika tkzv. samosprašných kiwi je velmi diskutovatelná, ale jeden závěr nelze vyvrátit, a to že zčásti samosprašné rostlina z rodu dvoudomých je anomálií a nelze ji vydávat za samosprašnou jako takovou a v případě její nefunkčnosti poukazovat na nutnost vnitřních vazeb, podmíněných příjmem stopových prvků.
Zdraví Krůta.
Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika