Třásněnky na uskladněném česneku



Kamila S. - (36) - 136.173 (?) 
11.1.2014 2:33, zobrazeno: 7328x

Dobrý den,

chtěla bych Vás požádat o radu ohledně skladování česneku. Na česneku se mi totiž objevily třásněnky. Stroužky jsou posáté, matné a "gumové".

Máte někdo s třásněnkou na česneku zkušenosti? Je mi jasné, že teď se jí už nezbavím. Ale jak jí předejít při další sklizni? Česnek jsem loni sklízela když bylo dost mokro. Sušila jsem ho ve stínu na čerstvém vzduchu v pergole, byl zapletený do copů. Když proschnul, tak jsem jemně sloupla nejsvrchnější špinavou slupku a česnek jsem uskladnila do komory, kde je pořád. V komoře je tak 15 - 18°C, tma a sucho.

Třásněnky se u nás na zahradě vyskytují, vysávají mi mečíky. Loni jsem je ale úspěšně likvidovala Vertimecem, na mečících nebyly.

Ještě jsem si všimla, že jsou na stroužcích jakoby tenké podlouhlé jemné lesklé krystalky. Má to souvislost s třásněnkou? A co to je? :)

Ještě jeden dotaz - lze použít napadené stroužky k sadbě nebo raději všechno prohnat komínem a koupit novou sadbu?

Díky za odpovědi :) K.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 65.144 (?), 11.1.2014 12:30

Problem trasnenek nebude dle meho nazoru ve fazi skladovani, ale ve fazi pestovani. Pri teplem letnim pocasi se rychle rozmozuji. Pokud se Vam na zahrade vyskytuji, tak asi nebude v teplem lete stacit postrik meciku. Cesnek jiz delsi dobu nepestuji, ale mel jsem loni problem s trasnenkami na pozdnich odrudach jahod. Takze snad mozna postrik cesnku, jaky (pro cesnek) nevim. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 11.1.2014 13:35

To, co popisujete při skladování česneku je nejspíše způsobené roztočem Aceria tulipae, vlnovníkem česnekovým. Jde o škůdce, který se téměř neprojevuje při pěstování, ale projevuje se až při uskladnění. U nás se vyskytuje v posledních letech též. Mělo by pomoci moření sadby Sulkou či jejími nástupci. Více k danému škůdci najdete např. na stránkách našeho předního šlechtitele česneku. Jde o relativně novou hrozbu. Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Kamila S. - (36) - 136.173 (?), 11.1.2014 21:55

Dobrý večer,

děkuji Vám oběma za radu. Asi budu muset v postřiku proti třásněnce přitvrdit. Můžu říct, že po tom, co mi posála komplet všechny mečíky, asi 50 ks, tak jsem na ni dost vysazená...

Můžu se zeptat, jak ten vlnovník vypadá? Na netu jsem našla jen obrázky takového malého průsvitného nic. Je to on? Po česneku mi běhají tak milimetrové, možná o něco větší černé breberky, úzké, rychlé a je jich dost. Jsou nalezené pod slupkou na samotném stroužku. Srovnáním s mečíky jsem došla k závěru, že je to třásněnka.

Je pravda, že přes růstovou sezonu jsme měli česnekovou nať pokroucenou a zažloutlou. Toto bylo dílo vlnovníku? K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 11.1.2014 22:51

Začnu od prostředka a konce, vlnovník je nejmenší savý škůdce na česneku a mnohdy Vám na jeho pozorování nebude stačit ani lupa, ale budete potřebovat školní mikroskop. Viditelné jsou mapy kde byly jeho kolonie sát na skladovaných stroužcích. Pokud vidíte něco makroskopického pouhým okem, tak to roztoč nebude. To jste správně určila jako třásněnku mečíkovou, která se při společném skladování může usídlit i na česneku (jen po dobu zimování).

Mečíkové hlízy se nekonzumují - ty můžete ošetřit insekticidy (třeba biolit spray na lezoucí hmyz). Pro česnek, který se konzumuje, je možné užít skladování při teplotě pod 5°C (kdy nemohou klást vajíčka a produkovat novou přezimující generaci) a vložení trubiček s vnitřní lepovou vrstvou mezi skladované cibule. Odchytáte tak dospělce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 65.144 (?), 12.1.2014 10:31

Po česneku mi běhají tak milimetrové, možná o něco větší černé breberky, úzké, rychlé a je jich dost. - Melo by se jednat o trasnenky, latinsky 'Thysanoptera', nemecky 'Thripse', anglicky 'Thrips'. Velikost 1-3 mm, roztoci (vlnovnik) jsou o rad mensi tj. cca 0.1- 0.3 mm, okem (i s lupou) obtizne rozeznatelni (jak pise i pan Standa).

K nove vysadbe by se mel pouzivat zdravy a namoreny cesnesk, stavajici tedy k vysadbe nepouzivat.

Přes růstovou sezonu jsme měli česnekovou nať pokroucenou a zažloutlou. Toto bylo dílo vlnovníku? - Dle meho nazoru to bylo 'dilo' trasnenek - Škodlivos třásněnek spočívá především v jejich masivním výskytu na rostlinách, které trpí odebíráním značného množství šťáv, podobně jako u mšic.

Proti masivnimu vyskytu trasnenek na cesneku bych zvazil postrik. Proti trasnenkam obecne je v ceskem agromanualu uvedeno cca 30 insekticidu, na cesnek je registrovan pouze pripravek Danadim Progress, ktery se maloobchodne neprodava. Na cibuli a por je proti trasnenkam registrovan pripravek Spintor (ochranna lhuta -. OL 7 dni).

Dival jsem se do nemecke databaze pripravku, na cesnek a cibuli šalotku (Knoblauch (Allium sativum), Schalotte (Allium ascalonicum)) je proti trasnenkam (Thripse (Thysanoptera)) registrovan pripravek Calypso (OL 21 dni - Wartezeit Knoblauch: (Freiland) 21 Tage).  J.R.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:15
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika