Hnojenie cesnaku pred jesennou výsadbou



Jozef1950 - (9) - 233.155 (?) 
21.8.2014 10:31, zobrazeno: 11184x

Aj keď do termínu jesennej výsadby cesnaku zbýva ešte veľa času, ale je dôležité si premyslieť, ako pripraviť pôdu pred výsadbou a ako ju zásobiť živinami. Je všeobecne známe, že cesnak je rastlinou druhej trate, bez priameho hnojenia maštaľným hnojom.

Ja sadím obyčajne cesnak po zemiakoch a pri prípravou pôdy pred výsadbou nepoužívam žiadne minerálne hnojivá. V apríli som na radu skúseného pestovateľa, na suchý povrch pôdy aplikoval dusíkaté vápno PERLKA a zapravil do pôdy. S tohtoročnou úrodou cesnaku som bol celkom spokojný.

Zaujímalo by ma, či používate pri príprave pôdy pred výsadbou cesnaku dvojkombináciu siran draselný + superfosfát v pomere 1 : 1. Vraj to prináša dobrý efekt. Alebo používate inú kombináciu?

Očakávam kvalifikované reakcie skúsených pestovateľov cesnaku.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 21.8.2014 10:53

Síran draselný dávám již měsíc před sklizní brambor, které jej již z větší části nestihnou plně využít. Dusíkaté vápno před výsadbou česneku nedávám, protože brzdí rozklad posklizňových zbytků a zeleného hnojení. (Pokud bych dospěl k názoru, že je DV potřeba, dyl bych jej ihned po sklizni problematické plodiny a následně dal na 2-3 měsíce hořčici). Fosfor nejraději doplňuji dobře kompostovaným chlévským hnojem (ten co byl 1 rok a déle na polním hnojišti), není-li pak vyzrálým kompostem zahradním.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4470) - 155.121 (?), 21.8.2014 12:59

No, pokud je půda běžně vyhnojená, což v zahradách bývá, tak až brzy na jaře třeba Cererit dle návodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 21.8.2014 14:40

Česnek je považován za plodinu 3. trati, tedy měl by se vysazovat až 2 roky po hnojení uleželým hnojem. Což se mi v peraxio nedaří dodržet, takže někdy vysazuji česnek taky po bramborách, tedy rok po hnoji. Snažím se proto vsunout ještě jednu "mezitrať" v podobě zeleného hnojení vysetého hned po vykopání brambor. Před ani při výsadbě žádná minerální hnojiva nedávám. Přihnojím až na jaře, dbám, aby hnojivo neobsahovalo chlór (česnek je citlivý), naopak aby obsahovalo síru (důležitá pro tvorbu silic).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 21.8.2014 15:02

Nekoukejte na trať, ale na množství nerozložených posklizňových zbytků a steliva v hnoji. Česnek dokáže růst i v samotném vyzrálém (tříletém) kompostu (mám vyzkoušeno), ale špatně rozložené zelené hnojení (například hrachovina) zvyšuje riziko fusarióz a mokré hniloby (botritidy). Brambory jsou ideální právě kvůli tomu, že posklizňových zbytků je minimálně a ty jsou navíc často s rezidui fungicidů. Hořčice, jako zelené hnojení před česnekem pak spíše desinfikuje (do půdy uvolňuje stopová množství hořčičného oleje), než aby podporovala přežití či rozvoj patogenů. Tedy ani zaorané zelené hnojení z monokultury hořčice není tak rizikové pro česnek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 22.8.2014 13:09

Česnek je považován za plodinu 3. trati, tedy měl by se vysazovat až 2 roky po hnojení uleželým hnojem.

Česnek nesnáší přímé hnojení čerstvým hnojem,uleželý je OK.Hnojím proto uleželým, a s dostatečným předstihem.Pokud nestihnu z jakéhokoli důvodu hnůj zapravit předem, hnojim uleželým a rozleželým hnojem těsně před výsadbou, ale dbám aby nepřišel rovnou ke kořenům, ale do volného prostoru mezi rostliny.Nebo uleželý hnůj pokládám mezi zakořeněné rostliny na povrch půdy v zimě.

Dusíkatým vápnem je dobré 2-3 týdny předem vydesinfikovat půdu od nemocí, škůdců,semínek plevelů.DV sice část dusíku znehodnotí, ale část zůstane, a na jaře ho podle potřeby můžeme dodat kompostem, LV,nebov jiné formě.

Tak mě napadá, že číňané, španělé asi neznají hnojení česneku hojivem s obsahem síry, v opačném případě by dosáhli kvality českého, který je někdy pořádně VOSTRÝ, a co taková sádra, ta by šla taky použít?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika