Pokud je česnek pěkný, v zemi nehnije, neplesniví, je určitý předpoklad, že v místě bude pěkný i další roky. Dost záleží na půdě v místě, kolik je v ní humusu, živin, jak je propustná, na srážkách, na tom jestli sázíte zdravou sadbu... Dobrý pomocník, který půdu slušně vyčistí je dusíkaté vápno, zarýpat ho tak tři týdny před sázením (kvůli "vydýchání" vápna a ulehnutí pozemku před výsadbou. Živiny doplní hnojiva, která mají krom N, P,K, ještě prvky další a to i stopové. Pokud toho česneku nemáte moc a sázíte ho až před zámrzem, vyjde ta doba od zarytí určitě na delší odstup. Když se stane a česnek nevyjde, shnije, raději ho dejte na druhou stranu zahrady. Pak vzniká i určitý problém s tím, že na nářadí, kterým ze země dobýváte ty shnilé nebo plesnivé hlavičky, nabo na nářadí, kterým ten pozemek ryjete můžete přenést ty choroby na jíné místo. Dříve se to nářadí dočista umylo a ošetřilo formalínem, Nematinem nebo ohřálo v ohni, jestli dnes je něco na desinfekci nevím. Ty dva jmenované přípravky se používaly ne desinfekci půdy, ale to se nevědělo, jak jsou jedovaté.
Nejhorší je, že pokud se o něco začne člověk moc starat, přestává to vycházet. Měli jsme na zahradě pauzu bez česneku deset let. Před tím jsme ho sázeli tam, kde bylo místo a nepřemejšleli o tom, ani jakou máme sadbu. Mořili jsme Fundazolem a česnek byl pěkný. Teď se snažím zkoušet různé odrůdy, paličáky, nepaličáky, jestli některý bude solidní, nebo tak dobrý jako ten starý, který už nikde neseženu. A nedaří se, uvidím jak to bude letos. Můj česnek se teprve ukazuje nad zemí, asi 3 cm.