cibule ze semínka



Stránky: 1,  2   
host - 57.71 (?) 
20.11.2008 19:07, zobrazeno: 40397x

Sice ještě ani pořádně nezačala zima, ale když je čas, sbírám informace do budoucna. Prosím, ráda bych měla některé druhy cibulí, které jsou jen semínka. Jak tedy správně na to, abych ze semínek měla napřesrok velké cibule? Chápu dobře, že první rok se sadí semínka, na konci léta se sklidí malé cibulky a příští rok se zasadí ty malé cibulky a sklidí se velké?

Jak sadit ta semínka? do řádků - na husto a protrhat, nebo od sebe, nebo nechat nějak naklíčit doma - kdy to asi vysadit, jak zalívat, kdy sklízet - do jaké velikosti čekat apod... A co vás ještě napadne

Moc děkuji

Omlouvám se za možná směšné dotazy:-)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 95.194 (?), 24.11.2008 17:39

ty seminka co se prodavaji vam za sezonu dorostou do normalni velikosti, takze kupte na jare seminka, na nich je vzdy napsano kdy vysevat. Podle toho jake mate pocasi vysejte, ja loni zkousela na konci unora, z toho nevyrostlo skoro nic, pak napadl snih a drzel se tak do 20.3.,, takze dalsi varku jsem vysevali az na konci brezna uz to vzeslo v pohode. Dejte je rovnou do pudy, nejak rozumne od sebe, pripadne to pak budete protrhavat (male cibulky s nati jsou lahudka).

Nekdy na prelomu cervence a srpna zacne polehavat nat, to je znameni ze muzete sklizet. Nechte tak tyden-dva doschnout nekde venku, pak ustrihnete suche nate a uskladnete.

Nebo si na jare muzete koupit sazecku, a tu dat rovnou do zeme. Cibule ma rada slunicko,  doprejte ji ho, jinak moc neporoste.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 24.11.2008 19:31

Dřív jsem vysazoval sazečku. Už několik let pěstuji velké cibule z jarního výsevu.Zkoušel jsem to pouze s odrůdou Alice. Semena vysévám brzy - již v březnu. Před vásevem mělce zapravím pár lopat písku (kvůli mé jílovici). Semínka vysévám po 2-3 do důlku,  10 cm od sebe. Ne všechny totiž vyklíčí. Přebytečné se vyjednotí a sní zazelena.  Nehnojím a nezalévám. Sklízím, až začne poléhat nať, letos to bylo dřív než jindy. Cibule - 6 - 10 cm v průměru se skladují mnohem lépe než ze sazečky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Beruna - (40) - 224.2 (?), 24.11.2008 19:32

Cibule ze semínka má zdravější rostlinky, cibule se při skladování téměř nekazí. Způsob pěstování "přepichování nití" jsem opustila, vysévám přímo na záhon, a to do hnízd po 3-4 semínkách, vzdálenost hnízd v řádku 5 cm, řádky mám od sebe cca 20 cm. Důležité je, aby semínka měla "tvrdou postýlku", tj. aby nezapadla každé jinak hluboko. Pěstování sazečky v prvním roce a dopěstování cibule v druhém roce nedoporučuji, protože pokud vám malé cibulky (nad 1 cm) prodělají nechtěně jarovizaci, tak ve druhém roce vykvetou a do salátu a na pánvičku už toho moc nezbude. Beruna       

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 57.71 (?), 25.11.2008 12:12

Moc vám děkuji za všechyn odborné rady. úplně jste mi změnili informace, co se zatím ke mně dostali. Ale už se těším, až sleze sníh. Moc děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 161.138 (?), 26.11.2008 20:48

Doplnil bych pana Vysloužila. Seji cibuli co nejdřív z jara do řádků ruční sečkou, která se nasazuje na násadu jako od koštěte. Důležité je při jejím vzcházení, aby půda nad semínky nevytvořila kůru. Na to je cibule velmi háklivá. Je tedy třeba půdu udržovat vlahou. Ze zkušenosti vím že cibule má ráda dostatek vlhka při jejím vzrůstu, ale naopak sucho při dozrávání. Zalévaná cibule je šťavnatější, sladší a pokud je jinak zdravý porost, není závlaha na úkor skladovatelnosti. Naopak cibule pěstovaná v suchu má tužší suknice a štiplavější chuť.

K pěstování sazečky: také jsem se jím zabýval bez valného výsledku. Cibuli jsem vyséval do řádku hustě. V tom hustém porostu rostly cibulky různě. Některé přerostly, některé nezatáhly a zůstaly Krkaté. Výnos sazečky byl Mizerný a pracný. Asi jsem to neuměl. Setí ze semen mi vychází už několik let.   Vždyť v Polabí se cibule na polích pěstuje také tak.Cibuláře zdraví Pavel Skála

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 57.71 (?), 28.11.2008 9:58

Díky - ještě jeden dotaz - co je to brzy zjara... u nás jsou poslední mrazíky každý rok ještě v posledních dnes května... i když cibuli to rozhodně nevadí, pokud je ze sazečky, ale jak to bude s tou ze semínka - jestli ty "lístky" nebudou háklivější. Děkuj

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 28.11.2008 10:28

U nás taky mrzne i dost pozdě (kvůli meruňkám bohužel), ale asi to nevadí. Ona ta cibule, i když se vysévá v březnu trvá velmi dlouho než vzejde. Někdy mi mezitím i zapadne sněhem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 29.11.2008 22:16

Semena některých zelenin můžeme zasít už na podzim i v zimě. Podmínkou je oschlá, nelepivá půda, která se dá rozhrábnout jistota, že už nebude takové teplo, aby semena mohla naklíčit. To by zmrzla. Mrkev, petržel, ředkvička, salát a snad i cibule v půdě leží, semeno nabírá vláhu a připravuje se ke klíčení. Jakmile na jaře nastane vhodná teplota, začne klíčit. Je to nejlepší rychlení. Je taky odrůda ozimé cibule, která se ale musí vysít koncem léta, příp sazečku vysadit v září, aby před zimou narostla a dokonale zakořenila. Taky přežije zimu. K tomu, že vzcházející cibule nesnáší půdní škraloup jsem psal výše. Protože cibule takto setá vzchází brzy, využívá jarní vláhy a tomu škraloupu většinou ujde. Tak zkuste.        Pavel Skála

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.94 (?), 19.3.2011 19:33

Já vysévám během března-dubna semena odrůdy Stuttgarter Reisen. Výborná a přitom zalévám zřídkakdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika