Žluté listy jahod



Stránky: 1,  2   
host - 207.66 (?) 
8.6.2015 11:38, zobrazeno: 19717x

Dobrý den, poradí mi nějaký zkušený jahodář? Před 2 lety jsem koupila sazenice Karmen, loni krásně zarodily, měly obrovské plody, proto jsem si je namnožila a založila další dva záhony hned vedle původního. Posup byl stejný, odstranit vrchní vrstvu (máme jíl), zasypat kompostem a zrýt. Vždycky to tak fungovalo a jahod bylo dost. Letos se ale na všech jahodách hned od začátku růstu začaly objevovat světle zelené až žluté listy, nové i starší keříky zakrňují a na každém je tak jedna dvě normální jahody a zbytek zdeformované malé plody. Podle chytrých rad by to mohl být nedostatek bóru. Jahody jsem dvakrát hnojila Kristalonem, ale nezdá se, že by to mělo nějaký vliv. Dají se speciálními hnojivy s bórem zachránit už postižené jahody, aby aspoň v přístím roce byly normální, nebo je lepší je zlikvidivat a začít znovu? Na třech velkých záhonech je takto postiženo asi tři čtvrtiny porostu. Další problém jsou přemnožení mravenci, kteří si dělají mraveniště přímo v srdíčku jahodníku a pěstují mšice na květních stvolech. Ty se dají ručně zničit, ale někde jsem četla, že je mravenci pěstují i na kořenech. Sice nemám v oblibě chemii, ale ti hajzlíci mi takhle už roky ničí rybíz a teď ještě ty jahody. Dá se něčím prolít půda kolem jahod, aby se mravenci zničili? Díky Jana

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 35.93 (?), 8.6.2015 13:00

Svetle zelene az zlute listy jsou spis zpusobeny relativnim nedostatkem Fe (zeleza), coz muze byt zpusobeno napr. premokrenim nebo vysokymi davkami dusiku. To jste kompletne vymenili vrchni profil pudy za kompost? U kompostu zalezi, kdo, jak a z ceho byl vytvoren a samostatny kompost bez primesi bezne zeminy neni vhodny pro pestovani. Muze se jednat o prehnojeni dusikem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 207.66 (?), 8.6.2015 13:16

Děkuji za názor, vyměnili jsme vrchní vrstvu, ale jak jsem psala, tak jsme ji pak zrytím promíchali se spodní vrstvou. Na stejně založeném záhonu rostly 2 roky původní jahody luxusně, loni udělaly obrovské keříky se spoustou odnoží, proto jsem si napěstovala další. Na pozemku se na různých záhonech pěstují jahody už pár desítek let a i když se objeví někde plíseň, květopas a jiné radosti, nikdy se nestalo, že by tři záhony kompletně zežlouty. Nehnojila jsem to zatím ničím, ani na podzim,  ani na jaře, jen když se začaly objevovat první plody a žlutá barva z listů nemizela, tak jsem to polilatím kristalonem. Jana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 35.93 (?), 8.6.2015 13:20

Chtelo by to fotku, zezloutnuti listu muze napr. zpusobit 'ulet' nejakeho herbicidu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 8.6.2015 13:23

k těm mravencům. Oni v těžkých půdách využívají kořeny jako oporu proti zalepení chodbiček po dešti. Taky se jim lépe hloubí chodba "předvrtaná" odumřelými kořeny. Tj. mravenci jsou druhotná věc signalizující, že se jahodám nedaří. Jako primární věc bych viděl asi zamoření porostu roztočem. 

cool

Jak na roztoče najdete i zde v jiných vláknech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 207.66 (?), 8.6.2015 16:45

Možná to bude asi těmi herbicidy, zahrada je hned vedle pole s obilím a asi před měsícem a něco tam jezdil traktor s rozprašovačem a byl zrovna vítr vanoucí směrem na zahrady. Byla jsem zrovna v té části, kde jsou i ty jahody a musela jsem utéct, protože vítr zavál oblak postřiku přímo na mě. Tehdy jsem doufala, že je to nějaké hnoivo nebo postřik proti škůdcům. Ve stejné oblasti jsou i maliny a angrešty, na těch se světlé až žluté listy objevily také, ale ne v tak velkém množství. Myslela jsem si, že kdyby rostliny byly zasažené herbicidem, tak by uhynuly kompletně, ale asi jsem se spletla. Ale co teď s tím? Asi mi nezbyde než je zlikvidovat, že? jana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 8.6.2015 17:47

Když se Vám toto stane, je dobré si schovat něco potřísněné postřikem pro případné pozdější dokazování a hlavně začít zalévat, aby se co nejvíc listí rostlinek z Vaší zahrady omylo. Plno věcí totiž po spláchnutí do země není tak účinné, jako když to zaschne na listové ploše.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 207.66 (?), 8.6.2015 19:30

A dovedete si představit, že bych přišla do zemědělského družstva a požadovala náhradu? To by se asi nasmáli. Nikde jsem nenašla zmínku o tom, že je družstvo obpovědné za tyto případy. Zahrada je v chatové kolonii, kde přes týden skoro nikdo není a já jsem tam byla ve všední den, kdy se prováděl ten postřik jen náhodou. Jak jim to chcete dokázat a vyčíslit škodu? Jana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 8.6.2015 23:22

No, pokud by jste pohrozila, že "profesionální uživatel" nesplňuje požadavky na to, aby byl držitelem "osvědčení o odborné způsobilosti", celé družstvo by přišlo (mohlo přijít) o možnost nákupu chemie ve velkém... ano, předpisy se zpřísnily, ale vymahatelnost asi nikoliv. Nejlépe poradí odborníci ze SRS (státní rostlinolékařské správy).

Někdy je to taky "líná huba holý neštěstí". Když mi desikantem na hrachovinu zrušili 12 stromků 10 letých broskvoní, dohodli jsme se na kompenzaci formou 4 tun hovězího hnoje. Takže obnova sadu se konala o 8-10 let dříve, než by byla ekonomická doba životnosti porostu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 131.217 (?), 9.6.2015 6:43
Urcite je dobre to projednat, aby se situace, pokud mozno jiz neopakovala. Odpovednost urcite ma kazdy, kdo pouziva pesticidy. Pane Stando, jak se presne jmenuje ten "roztoc", po kterem zloutnou u jahod listy?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika