Skvrny na jahodníku - co to je?



Stránky: 1,  2,  3,  4   
Saffronia - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 216.216 (?) 
27.10.2014 18:38, zobrazeno: 29176x

Prosím vás, co je toto za problém, a co s tím mám dělat? Mám Všechny napadené listy ostříhat? Vykopat?


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 27.10.2014 20:59

No, záleží jak je porost starý. Mladý ostříhat a pak udělat postřik měďnatým (či jiným) fungicidem.

Ze starého vybrat pár sazenic, namočit úplně do fungicidu a pak nasázet do kontejnerů, kde počkají do jarní výsadby na trvalé stanoviště.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.9 (?), 27.10.2014 21:19

Normální bílá skvrnitost listů jahodníku, nijak se neplašte, je u 90% zahrádkářů. Jahody busou normálně plodit. Ale máte je dost hustě, doporučovala bych vyplet a na zimu dát mezi rostliny kompost. Příští rok po sklizni ostříhejte staré listy, nechte jen srdéčko a postříkejte Kuprikolem.  Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 45.32 (?), 28.10.2014 7:57

Spise nez bila skvrnitost jahodniku (Mycosphaerella fragariare) to bude fialova skvrnitost jahodniku (Diplocarpon earliana). Odumrele a hodne napadene listy bych ostrihal hned, na jare znovu (odumrele a napadene ostrihat). Pokud na jare nove vyrostle listy budou vykazovat skrvnitost, tak hned postrik - mednaty fungicid nebo fungicid Dithane nebo fungicid Score. Pokud je jahodnik stary resp. dlouho se sazenice nekupovaly, koupil bych a vysazel na jare frigosadbu noveho jahodniku. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.9 (?), 28.10.2014 11:22

Je to možné, moc bílých středů tam nevidím. Ale zbarvení listů do hnědočervena je způsobenou i pokročilou roční dobou, kdy staré listy usychají. Jinak o jahodník asi moc pečováno nebylo, jsou tam mezi staršími rostlinami ponechané odnože a jak je původní porost starý, paní neuvádí. Podle velikosti listů bych navíc odhadovala, že jahodník má i málo výživy.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Saffronia - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 216.216 (?), 28.10.2014 13:27

Zahradu, na které jsou ty jahody, jsem dostala na starost před dvěma měsíci. Jahodníky v této ještě neprobrané části budou částečně hodně staré, čtyři řádky jsou tam prý z loňska nové (ale čtyři řádky jsem v té džungli nenašla).  Horní polovinu jahodníků jsem již zryla a vysázela tam nové jahody ze Sempry. Některé se chytly, některé ne, hlavně Darselect - za deseti jahodníků tam vidím asi tři zelené. Bohužel, i na těch nově vysázených jsem už objevila tyhle černé skvrny, proto jsem sem dala dotaz. Pomůže, když měďnatý postřik aplikuji již nyní? Už v tom září byly skvrny černé a tam, dke byly dlouho, začal list červenožloutnout. Postupuje to od starých listů, srdíčku se to naštěstí vyhýbá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 248.9 (?), 29.10.2014 0:21

Teď nereaguji na skvrny, ale na první část příspěvku - to jste dávala nové jahody tam, kde předtím byly několik let ty staré???  Nikdy nesázejte po sobě stejný druh rostlin (jahody po jahodách, jabloň po jabloni), říká se tomu únava půdy - každý druh zanechává v půdě své odpadní látky a každý druh si své potřebné látky z půdy odebere (když to zjednoduším), v půdě zůstávají i zárodky chorob toho kterého druhu. Nové rostliny pak pořádně nerostou, ať hnojíte, jak hnojíte.

S těmi jahodníky bych opravdu teď už nic nedělala. Ostříhat listy nemůžete, vymrzly by. Stříkat celkem nemá cenu, většina listů přes zimu zaschne. Zjara očistíte suché listy, ostříhat je nemůžete, neměly by dost listů pro dobrou úrodu. Do květu se stříkat nedá. Nechala bych to opravdu až po sklizni.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Saffronia - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 216.216 (?), 29.10.2014 8:00

Takže všechno špatně, no tak to jsem tomu dala.. Tak to vypadá, že příští rok budeme rýt nové jahodiště..

Jen mě k tomu zajímá - jahoda je docela slušný plevel, co jsem vypozorovala. Takže pokud rostla někde nadivoko, tak tam byla stále, postupně vytlačila méně odolné rostliny a hezky se rozrůstala po okolí.. To mi moc nekoresponduje s nutností sázet nové jahody jinam, kor když jsem se zde na foru dočetla, že by se měly každé tři roky obměňovat. To jsou současně pěstované odrůdy tak choulostivé?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 29.10.2014 8:47

Ne to není o choulostivosti, ale o tom, že se správnou zdravou odrůdou na odpočatěm stanovišti dostaneš v krásných velkých plodech až 12 kg/m2 za každou sezónu.

Pokud je necháš na stejném stanovišti "trvale" (dočasně jak sovětská vojska). tak sklidíš drobné plody a jejich celková hmotnost bude i při dobré výživě pod 6 kg/m2. Ve starých porostech se také špatně bojuje se slimáky. Pokud dáváš nové jahody na záhon, kde se slimákům nedařilo a nemohli naklást v srpnu úspěšně vyjíčka, máš vysoký náskok (proto dávám jahody po česneku nebo cibuli).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 184.133 (?), 29.10.2014 9:28

Asi bude důležité vědět i kdy se listy odstraňují, kdy se proti skvrnitostem ošetřuje. Nedělá se to nikdy před sklizní. Co by Saffronia měla udělat, je doplnění živin. Podle barvy listů a skvrn bych řekl, že ještě teď na podzim by měla doplnit fosfor, draslík, hořčík. Jahody a jejich kořeny rostou i při teplotách půdy cca 5°C (pokud nahoře nemrzne), tyto živiny by mohly ještě do zimy alespoň částečně přijmout. Trochu by to pomohlo indukci květů. Chtělo by to hnojiva bez obsahu dusíku, aby se rostliny nezbláznily a neprobudily k bujnému růstu.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika