Posmrkané švestky



host - 157.59 (?) 
20.7.2011 16:57, zobrazeno: 9471x
Budu konkrétnější. Na mladém stromku švestky/vyrostlé z pecky od sousedů/ se letos poprve objevily plody - celkem asi osm švestiček. Z nich dvě spadly scvrklé a začně nevzhledné, dvě jsou zatím jakoby zdravé a další čtyři vypadají jako by je někdo posmrkal a visí z nich dlouhé ošklivé průsvitné nudle. Listy stromku taky nic moc. Jsou strakaté, kdy se na nich střídají světlejší a tmavší místa a vypadají, jako by se celá švestka chystala na manévry a hledala si k tomu to správné maskování. Nechci věřit, že je to všechno šarka, i když prý v okolí je celkem běžná.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 151.38 (?), 20.7.2011 20:30

Ty smrkance jsou pravděpodobně vpichy po škůdci.Provádějí se postřiky ve vhodnou dobu, které by to měly eliminovat.

Pravděpodobně je stromek nakažen šarkou, nebo je to nedostatečná výživa.Odkopky, výrostky z pecek zásadně nesadím.Vše zdravé kupuju od pěstitele, jen tak je záruka pozdějšího úspěchu.Je to úspora času, a námahy.

rostislavik

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 152.34 (?), 20.7.2011 21:44

Předčasný opad malých plůdků způsobuje pilatka, na kterou pomůže postřik na jaře (třeba Reldan). Klasickou "červivost", která vede k předčasnému dozrání a opadu plodu pak způsobuje obaleč. Plody napadené obalečem někdy klejotok mají - to budou ty nudle. Na těch nudlích samotných ale není nic hrozného, je to reakce plodu na poranění. Horší je ta larva uvnitř plodu. Naše ryngle ale někdy roní gumu, ale červivé nejsou. Vpichy nejdou moc do hloubky. Podezřívám vosy a ploštice. Jinak si myslím, že na zásah proti obaleči je letos už pozdě.

Pokud je stromek z pecky, tak původně šarku neměl. Bohužel ale čím je stromek mladší, tím se snáze virem šarky nakazí. Staré stromy si s ní nějak umějí poradit. Šarku přenesou mšice nebo jiný savý hmyz. Jsou ale odrůdy, které šarku snášejí, tj. mají světlé skvrny na listech, ale nesníží se jim tak drasticky plodnost a plody zůstávají celkem kvalitní. Jak je to ale s životností infikovaného stromu tolerantní odrůdy nevím. Pokud ale máte švestku domácí, kvalita plodů nejspíš utrpí - nebudou sladké ani aromatické, budou hrbolaté a pod vkleslinami budou v dužině takové jizvy zbarvené do červena a na peckách budou skvrny. Některý rok se ale vyvede a i infikovaná švestka domácí má dobré plody. Zrovna letošní rok na to u nás vypadá. Zuzana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 208.243 (?), 30.7.2011 11:49
Hlavně u mladého stromku se doporučuje nejméně první plody odstranit aby se stromek neunavil. Za 10 let je stromek, který jste nechali odplodit výrazně slabý.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 3.7.2014 15:48

 Tyto projevy zaschlé šťávy, jakoby po vpichu kladélka, nebo sosáčku škůdce nepřisuzuju žádnému biotickému činiteli.Klovatina vytéká hlavně ze švestek, na vzduchu tuhne, a vzdáleně připomíná "smrkance".Nepředpokládám, že je to důsledek činnosti škůdců.Objevila se někdy před čtrnácti dny, a činnost housenek obaleče švestkového lze čekat podle AMA-SETu až ve dnech příštích.Pokud vím, nikdo nyní nenachází v plodech švestek škůdce.

Myslím si, že klovatina vytékající v těchto dnech z plodů švestek je způsobena deštivým počasím, kdy vlivem zvětšené vzdušné vlhkosti, potažmo vodního režimu na povrchu plodů ovoce vznikají drobné trhlinky, a vytékající šťáva na vzduchu tuhne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika