Oleandr puchýře



host - 230.118 (?) 
26.3.2015 10:12, zobrazeno: 5182x

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat. Už druhý rok se mi na oleandru na jaře objevily u nových větviček skvrny. Jsou na krajích nových listů, staré černají, nové jsou hnědé (skvrny) a listy deformované. Navíc se na listech objevují svrchu i takové "puchýřky", které ale nejde slupnout. Jsou součástí listu a když sloupnu vnější vsrtvu, je to jako bych listu loupala kůži. A uvnitř je hnědá tekutina, jako hnis. Mibulý rok, když už se to rozlezlo po většině rostliny, jsem oleandru ostříhala všechny napadené větvičky, dala ho ven a hezky obrazil a všechno zmizelo. Letos se to ale objevilo znova a nechce se mi ho stříhat, když to očividně není dlouhodobé řešení. Oleandr mám v pokoji, kde je teplo, dokud nepřestane venku mrznout. Poradíte mi prosím co s tím? Děkuj 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Pusinova_jaja - (8) - 138.182 (?), 16.9.2015 23:07

Nevím sice, jak se daří Vašemu oleandru, ale to co popisujete je s největší pravděpodobností puklice. Tím, že listy neošetříte ani kytce jinak nepomůžete, tak má možnost množit se víc a víc. Já jsem to řešila tak, že jsem kytku dala do vany pod sprchu pupínky pomalu houbičkou na nádobí a jarem sundávala jednu po druhé. Pak jsem slyšela v receptáři radu, že je nejlepší rozžvýkaná žvýkačka. Doporučuji vyzkoušet, jde to parádně :-) Nejvíce jsou náchylné anthurie, fuksie i jiné kytky. Puklice má ráda teplo a vlhko, proto se Vám objeví vždy doma. Zatímco když na kytku působí déšť a svěží ovzduší venku, tak je i kytka O.K :) Ty potvůrky jsou však i zalezlé v zemině, jen čekají na příležitost kdy vylezou. Je to ale boj na dlouho. Já jsem si puklici přinesla z Baumaxu na citroníku. Kytku jsem osprchovala jako miminko, omyla kořeny do čista, vyměnila zeminu a stejně se po čase škůdce objevil zas a zas.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 230.118 (?), 9.2.2016 12:24

Děkuji za radu, ale puklice to bohužel nejsou. Ty jsme měli na minulém oleandru, ale tohle je něco jiného. Ty puchýřky nejdou sloupnout, protože nejsou na povrchu listu, ale opravdu jako puchýře na rukou. Přesto děkuji :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 9.2.2016 13:37

ono mrzne? Tohle počasí by nezalitý oleandr přežil i venku pod přístřeškem proti dešti.

Pokud by jste měla dojem, že je to nějaký žravý/savý škůdce (např hálčivec, puklice,...) tak přidejte do zálivkové vody Mospilan (nebo jiný insekticid, který rostliny dokáží přijmout kořeny a rozvést do posledního lístku).

Jestliže je to nějaká houbová choroba, tak nevím...

Taky to může být fyziologická porucha, pokud si dítko hraje s laserovým ukazovátkem a prosvěcuje listy - v místě popáleniny se vytvoří puchýřek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika