Napadené psí víno a jabloň



Petr323 - (1) - 18.89 (?) 
15.7.2011 14:45, zobrazeno: 9396x

Dobrý den, jsem naprostý laik, prosím o pomoc s identifikací choroby/škůdce na jabloni, psím vínu a (asi) jasmínu. Psí víno spolu s jabloní máme už bezmála 15 let a nikdy s nimi nebyl sebemenší problém. Jasmín sice jen pár let, ale také naprosto bez problémů.

Bohužel, letos je vše něčím napadené, viz foto. U té jabloně to bude asi mšice, ale jak říkám, jsem laik a netroufám si kupovat nějaké postřiky, aniž bych věděl, proti čemu bojuji.

Nechci někoho obviňovat, ale příčinu vidím v sousedovo už léta napadených jabloních, které jsou bezprostředně vedle plotu a přerůstají větvemi až k nám. Navíc vítr fouká z 90% od souseda, takže máme na zahradě jeho napadené listí. Na podzim jde o 120l pytle nabouchané k prasknutí. Souseda jsem oslovil, jestli by to nemohl nějak řešit. Po jeho krátkém zapírání a tvrzení, že je vše vlastně v naprostém pořádku sice uznal, že má stromy napadené, ale nehodlá to nijak řešit. Je mu to prý u pr**le- doslova. Na výzvu k řešení problému postřikem reagoval slovy "že to raději pochč..." - ano opravdu je tu řeč o urinaci. Nechci někumu bránit v pěstování jabloní a tím omezovat jeho práva, ale domnívám se, že k tomuto právu patří i povinnost se o pěstované stromy řádně starat. Snad mi nikdo nemůže mít za zlé, že mi není po vůli trpět současný stav.

Nemáte prosím radu či zkušenost, jak takovouto situaci řešit? Vím, že se na to vztahuje §127 občanského zákoníku, ale řešit sousedské spory soudní cestou mi přijde trochu zu viel.

Za kvalitu fotografií se omlouvám.

Předem moc děkuji

Petr

jabloň
jabloň
Psí víno
Psí víno
Jasmín
Jasmín
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 255.206 (?), 16.7.2011 9:42

Z tak neostrých fotografií je těžké něco poznat.Zkuste se nesnažit vyfotit detail zblízka, ale o něco větší záběr z cca 1 m: u poslední fotky je vidět, že ty spodní listy - odhadem v této vzdálenosti od objektivu - jsou dobře zaostřené, co je blíže je neostré.

Pokusím se přesto o nějaké určení: na jabloni to tipuji ne na mšice, ale na mery - vyhledejte si "mera jabloňová" - myslím, že se o něco hůře hubí, než mšice.

Psí víno je příbuzné vinné révě a trpí stejnými chorobami: hnědé skvrnky na listech bych tipoval na perenosporu. (opět si jistě vyhledáte).

Na jasmínu sice dost často bývají mšice, bývají doslova obalené konce mladých výhonů, ale to tady nepozoruji. tady vidím pouze trochu pokroucené listy, možná v důsledku nějakých fyziologických problémů - nedostatek či spíše nadbytek vody, případně poruchu ve výživě.

Soused???

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 156.97 (?), 16.7.2015 6:52

Mám na psím vínu také skvrny - vizt foto. Co tipujete?

Děkuji, Jirka

psí víno
psí víno
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 251.125 (?), 1.7.2021 20:56

Moc prosím, my máte oproti předešlým případům hodně napadené psí víno, neboli Přísavník pětiprstý. Nevím, jestli může jít o tu perenosporu, protože jednak máme hned vedle vinnou révu a ta nic takového nemá a pak ta perenospora vytváří velké bílé nebo světlejší skvrny a u psího vína mám spíš za to, že velmi rychle zhnědnou, skroutí se a uschnou.

Přísavník pětiprstý - choroby
Přísavník pětiprstý - choroby
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 156.97 (?), 16.7.2015 6:54

A prosím ještě offtopic - omlouvám se - žloutnoucí bambus v truhlíku na terase?

Moc děkuji, Jirka

bambus
bambus
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika