Eternit v zahone a komposte



Stránky: 1,  2   
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?) 
4.10.2013 17:44, zobrazeno: 16361x

Pred tim nez byla eternitova strecha nastrikana ochrannym naterem, brousil ji od mechu apod. Ve vysledku je 4metry siroky pas zahonu zasazeny. POdle listu to bude spis ten postrik ale nejspis i eternit. Listy topinanbur a redkvi jsou takto komplet zaflakane. Vyhodit jen nadzemni casti/ bulvy, nebo i vrstvu pudy? z casti to napadalo i do kompostu.

Firma by to asi mela na sve naklady odklidit


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.33 (?), 4.10.2013 22:07

Eternit sám (vcelku) nebezpečný není, ale při rozbití (tedy i broušení) se z něj uvolňuje azbest, což je "nebezpečný odpad".           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 9.11.2013 17:43

Jde o to, jak azbest imobilizovat a ne jen opakovat jak je nebezpečný. Nejlepší imobilizace je v betonu, co se leje do základů nové budovy. Ale poprašek na listech se takto nedá. Doporučil bych rostliny a svrchní uprášenou ornici či drnem dát na "keranténní kompost". Při přehazování pak je třeba dbát, aby byl přiměřeně vlhký. Jakmile bude dost mineralizovaný, tedy při druhém přehazování bych jej házel do stavební míchačky a přidal k němu nehašené vápno. Protože následně vzniklý CaOH se bude vázat na silikáty z azbestových vláken, tak se k čistým vláknům přilepí "špína", která při následném používání jako trávníkový substrát zabrání uvolnění azbestu do ovzduší. Jen na intenzivně okopávané zákonky bych sanací recyklovaný humus nedával.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 239.127 (?), 9.11.2013 15:57
No teda musím říct, že jste celkem dobrodruzi, možná až diletanti. Jakákoliv manipulace z azbestem patří podle dnešních zákonů k vysoce rizikovým a tomu take odpovídají předpisy jak s ním manipulovat. Jen při obyčejném odstraňování z nějaké stavby musí být pracovníci vybavení respirátory, chrániči očí a celotělním oblekem (Tyvec). Celá budova kde dochází k manipulaci musí být hermeticky uzavřena v obřím stanu a podobně. A proč to všechno? Protože jedna jediná jehlička azbestového vlákna zabodnutá v plíci může způsobit trombozu plic, to je zhoubné bujení s následnou smrtí. Inkubační doba může být až několik desítek let než choroba propukne naplno. A teď si představte, že tím broušením střechy máte všude po celém domě a pozemku, na stromech a v každé skulince včetně chudáku sousedů miliony a miliony těchto jehliček. Myslíte, že to zachráníte otrháním pár listů na topinamburu? Stačí trochu větřík a.....
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 9.11.2013 16:15

Neříkám, že je azbest zdraví prospěšný vdechovat, ale jedna jehlička azbestu určitě nezpůsobí "trombozu plic". Vážený pisateli, nastudujte si před psaním příspěvku názvy diagnoz, ať nematete lidi.   J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?), 9.11.2013 23:56

Do devadesátých let se to běžně řezalo na stavbách na cirkuláce. Tím nechci říci, že není nebezpečný, je. Musí tam ale být expozice až desítky let a pak je riziko umrtí 25% (každý 4. pracovník s azbestem). Tolik statistika z USA.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 254.24 (?), 10.11.2013 0:35
Nechtěl bych nijak zpochybňovat nebezpečnost azbestu ani vaše údaje. I když vaše čísla se mi zdají poněkud nepřesná a netuším, kde jste je čerpal. Minimálně to vypadá, že 75% pracovníků s azbestem nezemře nikdy. A těm, kteří jsou exponováni o 1 rok méně než "desítky let", klesne riziko na 0%... Jakýkoliv azbestový prach je nebezpečný- i při malé expozici. Velmi se liší vliv různých druhů azbestu-některé typy vláken jsou neškodné atd... Prostě nejhorší co se dá s azbestem dělat je prášit. Řezat, lámat, uklízet jej, dávat na skládku-prostě cokoli, co umožní prašnost... Být vámi, dám jej za mokrého deštivého podzimního dne do pytle a odvezu do sběrného dvora. S prachem kterým jste již očastoval své okolí nenaděláte nic. Spláchne jej déšť, pohltí hlína a doufejte že i zneutralizuje. Naštěstí nežijete na suchá a vyprahlé poušti. Bohužel sebe a své sousedy jste počastoval něčím čím jste výrazně zvýšil riziko rakoviny plic. A to není moc hezká nemoc.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 24.226 (?), 10.11.2013 3:05

Zomrieť musí prakticky každý kto sa raz narodil.Minulý mesiac u nás zomrel jeden 87ročný pán.V rokoch 1968 -1986,teda až do dôchodku robil s azbestocementovými rúrami.Vyrobené boli buď v Beroune alebo v Nitre -Mlynárce.Vykladal ich z vagónov na autá, z áut na skládku, zo skládky na stavbu, Tam ich rezal a ukladal do výkopu.Toho prachu z nich sa za tých 18 rokov výstavby kabelovodov, hlavne v lete nadýchal dosť... a žil ešte na dôchodku 27rokov.A niekto zomrie na rakovinu 59ročný a v živote azbestocementový výrobok v ruke nedržal...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 10.11.2013 4:17

Znám lidi, kteří mají zahradu nebo pole na azbestové hornině a žijí. Osobně si vysvětluji pochody v jejich půdě jako mechanické narušování vláken. Vlákna pod 5 mikrometrů jsou už méně nebezpečná, vlákna pod jeden mikrometr se už ani nepočítají do normované expozice. Krátká vlákna se už nemohou zabodnout do dýchací sliznice tak hluboko, aby nedošlo k jejich odloučení. Krátká vlákna ve vlhké zemině už zřejmě proto nepředstavují takové riziko. A o to v našem "vlákně" jde. Vůbec však nechci zlehčovat možná rizika, ať už jde o nádorová onemocnění (rakovina plic nebo azbestóza) nebo nenádorová (např. mezoteliom). Ještě bych připomněl, že azbestové materiály se nesmějí ani spalovat, protože se pod 1500 st. neroztaví, ale spolu s kouřem se mohou uvolňovat do ovzduší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 10.11.2013 9:05

to jsou výjimky a klidně mohl žít do 97 let

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika