Výsadba 5 broskvoni



Stránky: 1,  2,  3   
host - 34.159 (?) 
12.3.2016 22:42, zobrazeno: 21436x

Dobry den,

Dnes jsem ke svym 5 jablonim, 1merunce, 1 svestce a 1 hrusce vysadil 3 broskvone, Springcrest na GF 677, Superqueen na Rakoniewicke a Benedicte na Sant Julien. Příští týden se chystá vysadit ještě Crest Haven a nektarinku Tena oboje na BSB 1. Kromě toho jsem usadil taky merunku Hargrand, asijskou hrušeň CHojuro, angrest Negus, nachystany mam muchovnik Martin a 2 zimolezy.Oblast Jižní Morava, okr. Břeclav.

Sehnat broskvon na něčem jiném, než na Broskvonove podnoži je na Moravě velký problém. Překvapilo mě, jak byla Springcrest na Gf 677 mohutná 2 více než na broskvoni. I na St. Julien byly broskve mohutnější. Pokusim se pravděpodobně pěstovat broskve jako volnější vyšší tvar s ponechanym terminalem. Doteď jsem broskve radši nesazel, chlorozou mě trpela semtam i vinice a jedna jabloň.Soused měl nektarinku, listy kompletně žluté.

Karel

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 13.3.2016 8:11

A chcete se i na něco zeptat?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 34.159 (?), 13.3.2016 12:07

Dobrý den,

nahodil jsem toto téma zejména z hlediska mnohokrát probírané vhodnosti podnoží a taky z hlediska výběru odrůd. v naší oblasti se kromě vinic pěstují také broskve a meruňky. Všimněte si prosím, že mám u 5 broskví 4 druhy podnoží, rád experimentuji.

Zatímco s pěstování meruněk nemám v zásadě větší problémy, boskve se eví daleko problematičtější. Jinak uvádím jako zajímavost, že mě rostou daleko lépe meruňka a švestka na myrobalánu než jabloně na MM 106, ale to může být také tím, že jsou jabloně v horní části zahrady, kde je horší půda s jílovým podkladem.

Zajímají mě Vaše názory na výběr podnoží a odrůd, podnož GF 677 si velmi chválí ze Slovenska a St. Julien zase z Čech (pan Petr z Pardubic).

Karel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 34.159 (?), 13.3.2016 12:14

Vlastně ještě jeden dotaz, myslíte si, že stačí zasazené stromky postříkat kuprikolem se sulikolem, nebo to již nemá cenu a popř. nasadit nějaký systemový fungicid?

Karel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.2 (?), 13.3.2016 19:15

Broskvoně sázím rovněž...,mimojiné i na svépomocí vypěstované semenáčky do jinak těžké půdy.Půdu ovšem připravím s půl-až ročním předstihem, kterou zkvalitním, a vylehčím.Problémy nemám.

Ještě nyní je vhodná doba, a bude ještě nejméně do času otevíraní pupenů na postřiky na bázi síry i mědi.Proto proveďte postřiky obými přípravky se čtrnáctidenními intervaly obměnou.Zejména Sulikol můžete nahradit i Sulkou a Kuprikol Championem, Delanem.Později na lístovou asimilační plochu použijte npř.Sylit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 34.159 (?), 13.3.2016 21:08

Děkuji za věcnou reakci a cenné rady. Sleduji pravidelně diskuzní forum, informace si musí člověk sice nechat projít filtrem "selského" rozumu, na který věřím, ale zase jsou informace pěstilů z praxe nedocenitelné. 

Až dosadím poslední dvě broskve, provedu postřik, nelze spoléhat na to, že byl proveden v ovocnářské školce. Stromy jsem kupoval v Bojkovicích a v uherském Ostrohu. Nemám s těmito prodejci zatím skušenost, takže uvidíme.

Musím pochválit z dosavadní zkušenosti pana Nováka z Velkých Bílovic, u kterého jsem kupoval stromky jabloní meruněk, švestek atd. před 4 a 2 lety, stromky kvalitní a levné, myslím že i odrůdy sedí, další broskve beru u něj, bohužel má i přes slušný sortiment odrůd broskve pouze na BSB 1. Po telefonu mě řekl, že GF 677 roste až moc bujně a to prý řada pěstilů nechce a taky licenční poplatky nejsou malé.

Karel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 34.159 (?), 18.3.2016 20:21

Ještě se pokusím oživit diskuzi, odrůdy jsem si vybral podle doby zrání od nejranějšího Sprincrestu (-25), nektarinka TENA (-10) nektarinka Superqeen (-4) Benedicte (+12) po CRESTHAVEN (+30). Další kritérium byla rozmanitost, kvůli dětem jsem chtěl i nektarinky, jinak kombinace odrůd bělomasých a žlutomasých. Původně jsem chtěl nějakou superranou např RICH MAY nebo čínské ZHAO MEI, ty ovšem nejsou k sehnání a nějaký cling a pozdní nektarinku VENUS, místní školkař mě ovšem k dotazu na Nektarinky sdělil, že jistější k dopěstování jsou ranné Nektarinky než pozdější. Cling jsem nakonec zavrhl i dle zdejší diskuze.

Podobné dilema jsem řešil i s meruňkami, kde k původní neznámé odrůdě, která je rannější a už před dozráním měkká (jak se u nás říká zralá"na sračku") a dožívající Velkopavlovické dosadil LESKORU (zatím po 4 letech velká spokojenost) a nyní HARGRAND a chystám se dokoupit TSUNAMI. I když mezi LESKOROU a TSUNAMI by mělo být ve zrání pouze 5 -7 dní.

Ocením vaše případné názory na můj výběr odrůd Broskví.

Děkuji, Karel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 86.137 (?), 19.3.2016 0:21

,,Cling jsem nakonec zavrhl i dle zdejší diskuze."

Nezavrhoval bych. Minulý rok jsem měl možnost ochutnat přezrálé Catheriny a ta vyvážená chuť a konzistence byla fantastická. A kompoty z nich jsou téměř bezkonkurenční. Je možné, že svoji roli hrálo i mimořádné léto, ale osobně mně chutnaly plody Catheriny více, než Modřinka a Redhaven. 

M.P.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 165.102 (?), 19.3.2016 1:03

Rád bych znal názor jiných na pěstování nektarinek. Mám ji (FlavourTop) vedle 2 broskví (RH) a 2 meruněk (VP a Bergeron). Velmi dobře roste., ale i v loňském suchém létě byla tak polovina plodů napadena monilií a musel jsem je vyhodit. Při tom ostatní broskve i meruňky byly v pořádku. Je to vlastnost odrůdy, nektarinek, nebo jsem udělal chybu v ošetřování? Díky Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.159 (?), 19.3.2016 20:34

Dobrý den,

1) co se týče clingu, neměl jsem možnost ochutnat, takže možná budu litovat, že nemám. Ale chci výhradně na přímý konzum, ovoce nezavařujeme. Původně mě lákala pevná konzistence kvůli trvanlivosti, kdo pěstuje ovoce tak ví, že napřed není nic a pak člověk neví co s tím, takže tak.

2) co týče nektarinek, tak spoléhám na to, že je u nás teplo a sucho a že tím nebude monilióza řádit tolik jako jinde. Pro jistotu jsem si také vybral ranější odrůdy nektarinek, kde je prý vyšší šance, že je monilioza nestihne zničit.

Dnes jsem byl dokpupit zbytek stromků ve Velkých Bílovicích, byla tam fronta, ale vzhledem k cenám stromků a kvalitě se tomu nedivím. Nakoupil jsem mnohem více, než jsem původně plánoval. K nektarince TENĚ a CRESTHAVENU jsem dokoupil (a zrovna nasadil) ještě odrůdu novošlechění, která zraje v půli září a prý ještě snad ani nemá jméno, no nekupte to. Každopádně, pokud se ukáže, že se broskvím u mě nedaří, bude mě to dost mrzet, když těch 6 půjde do kopru.

Měruńku Tsunami už jsem neměl kam dát (tak jsem ji pichl zatím k angreštům, když něco zdechne, půjde na výměnu. Zahrada začíná být vycpaná, do vinice dávat nebudu, na hranici pozemků se sousedy taky ne a chci si ponechat místo i na zeleninu. Dokonce uvažuje že vykopu i plodící fíkovník, zájemců je dost. Kiwi ISAI to již mají "za pár" kvůli špatnému růstu a chloróze, místo nich dám sazenice vinné révy Aivaz a Kordjanku, s kiwi už neexperimentuji, mám na ně příliš sucho a nevhodnou půdní reakci.

Karel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika