Podzimní termín výsadby broskvoní



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?) 
12.11.2013 10:38

Se všemi devíti body, které píše p. Wimpi, lze bez problémů souhlasit. Ovšem pokud vysadíte stromek až na jaře, můžety vypustit některé body - 1,8, a hlavně 9, což ušetří čas, námahu i Mirelon. V případě výjimečného neúspěchu pak i peníze za nový stromek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 12.11.2013 11:05

Souhlas s tímto názorem, ovšem za předpokladu, že je zabezpečeno kvalitní přezimování mladých stromků. To lze nejlépe zajistit, pokud stromky koupíme už na podzim a sami se postaráme o kvalitní způsob jejich přezimování. Otázkou je, jak stromky přezimovaly, pokud je zakoupíme až na jaře. Kdo se o ně staral přes zimu a jak? To je v daném případě velkou neznámou. A proto nelze jednoznačně tvrdit, že jarní výsadba je vždy bezpečnější. Apropó, zajištění náhradního přezimování stromků v domácích podmínkách také není zrovna bezpracné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 12.11.2013 11:11

Nemíchat spolu jarní výsadbu, podzimní koupi, zimní skladování.

Podle mě je nejlepší podzimní koupě, protože na jaře se prodávají už většinou zbytky.Nevíme jak prodejce přes zimu stromky skladoval.Popřípadě zda  nebyly už na podzim vyorány,dány do prodeje,a později neprodány založeny,a jakým způsobem přezimovány.

Zimní skladování, ať si každý vyřeší jak nejlépe umí, a má možnosti.

Jarní výsadba je u broskvoní nejbezpečnější, protože můžeme zabezpečit přečkání stromku v bezpečí během případných velkých zimních mrazů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 12.11.2013 11:32
Muze se sadit na podzim nebo ne? Najde se tu nekdo kdo sadil na podzim a stromek uschl? Z brozkvi vysazenych na podzim mi nikdy zadna neuschla. Za to mi uschla broskev vysazena na jare. Takze mohe prakticke zkusenosti rikaji: Sadte broskve na podzim!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 12.11.2013 11:52

Znám paní, co jí uschly kupované stromky po dobu pěti let za sebou posobě jdoucích bez ohledu na termín výsadby. Dohodnul jsem se s ní, že jí dodám 3 stromky přesně na míru a porostou. Protože měla zlepšenou zahrádku cukrovarskou šámou, dodal jsem stromky na příslušné podnoži do vápenitých půd. Když jsem je v pondělí přivezl, tak říkala "tady to dejte, přítel to v sobotu nasází". S tím jsem nesouhlasil a trval si na svém, že v neděli vyryté stromky v to pondělí nasázím osobně. A bylo to "na první dobrou". Nyní je stromkům 9 let a žádný neuschnul. Já jsem u ní ochranu před mrazem nedělal a pochybují že by to udělal bez řeknutí její "sameček na chov".

Tedy najdou se lidé, kteří si TO nechají poslat na poštu, týden trvá než si to vyzvednou, týden to máčejí v kyblíku, než si rozmyslí kam to dají a pak to dají do velké jámy bez ušlápnutí a zalití. A víte sami jak suchý kompost po přeházení dokáže být, dokud se neslehne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 12.11.2013 11:52

Uschlo mi přes zimu víc stromků a nejen broskvoní. Je to dáno tím, že mám 3 zdroje vody - dešťovou v sudech, potok vedle zahrady a vodovod. Jenže na zimu sudy vyčerpám, aby nepraskly, potok zamrzne a vodu z trubek vypouštím. Takže možnosti zálivky při suché zimě velmi omezené, nosit vodu v kanystrech na zahradu se mi nechce.
   Je pravda, že ne všichni prodejci na jaře prodávají čerstvě vyoranou sadbu a ne všichni zimují stromky kvalitně.  Naštěstí konkrétně u broskvoní je při jarní koupi velmi dobře vidět, jak stromky přezimovaly - měly by být totiž v době výsadby narašené. Soudím, že stromek, který uschnul Ferdovi při jarní výsadbě, narašený nebyl a vysazen tedy byl už mrtvý
    Musímím-li broskvoň koupit na podzim a zahrabat šikmo do záhonu (tam, kam přijdou brambory, aby mi je žena při jarním osevu nevyhrabala), je to taky jakási práce, ale jednorázová, bez dalších kontrol a ochrany. Jednou mi zakrechtovaná broskvoň uschla. To když jsem ji z obavy před mrazem zahrabal do skleníku.blush

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 12.11.2013 12:07

No s tím stromkem co uschnul na jaře jsem nenapsal vše. Stromek jsem vysazoval několik týdnů po koupi,  někdy pozdě v květnu a ještě jsem ho trochu nedbale skladoval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 12.11.2013 12:12

Suma sumárum, pozitivum této diskuse vidím v tom, že se ozvali i lidé, kteří potvrdili, že to jde relativně úspěšně sázet i na podzim. A tím i padlo zažité dogma, že broskvoně je nutno sázet jen na jaře. Nic není ideální, ostatně jako vše v životě lidském a každý ať si na základě zdejších argumentů svobodně vybere, jakou cestou se vydá.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 12.11.2013 13:47

Asi tak.
Samozřejmě jarní výsadba žádným dogmatem není ani nebyla. Mimochodem, stromky čehokoli, i prostokořené, lze sázet v podstatě po celý rok. Akorát s různým procentem ujmutí. Kdysi jsem např. uprostřed léta na výletě našel divoce rostoucí mahalebky (nebyly tehdy žádné Gisely ani Colty), nezbylo než je vyrýt a zasadit. Stejně tak náletové plané jeřabiny, v lese jsou vidět   jen olistěné. Neujme se všechno, ale sazenice sice shodí listy, ale vesměs zakoření a vyraší znovu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 104.6 (?), 12.11.2013 15:41

Zdravím a mám dotaz, přišla mi broskvon neskutečně bohatý kořenový system s množstvím vlásečnicových kořínku to jsem ještě neviděl, samozřejmě s vyvinutou korunkou asi 3letý stromek, zasadil jsem podle pravidel a už přemýšlím co s tím na jaře utáhnou kořeny tu korunku?moc se mi nechce radikálně sesadit výhony na 4-5 pupenu je to zapěstováno jako štíhlé vřeteno ma 3 patra samozřejmě to má spousta květních pupenu vím že to seřezat musím ale vzhledem k bohatým kořenum se ptám o kolik a co zkrátit.Petr.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika