Nová odrůda broskvoně



Stránky: 1,  2,  3   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?) 
21.10.2013 22:40, zobrazeno: 25441x

Co by jste požadovali za vlastnosti, aby jste si pořídíli novošlechtění a nehledali mezi staršími odrůdami.

Dáte přednost chuti nebo velikosti, či hledáte 2v1?

Má pro Vás pecka nějaký význam nebo její velikost a odlučitelnost od dužiny neřešíte?

Jaké současné odrůdy považujete za nejlepší v příslušné době zrání a co jim podle Vás chybí k dokonalosti?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.33 (?), 21.10.2013 23:08

1) chuť, 2) doba zrání, 3) odlučitelnost pecky

Která je nejlepší, nemohu porovnat, mám jen klasickou Red Heaven, která mi už od mládí chutná cheeky.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 92.38 (?), 22.10.2013 8:38

Co je to za dotaz?- všechno z toho se přece při pořizování bere v potaz a všichni se snažíme pořídit si takovou, která má co nejlepší vlastnosti ve všech uvedených ohledech - ale zatím je to pouze utopie, vždy je něco za něco. Navíc v různých diskuzích toto již bylo zmíněno opakovaně- včetně hodnocení odrůd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 22.10.2013 9:32

Ano, dotaz se může zdát hloupý, ale mám náhodný semenáč s vlastnostmi, že plody těm kteří je jednou ochutnali prodávám za 10Kč/kus.

Jde mi o to zjistit, jestli z tohoto stromku vyjít pro další křížení, nebo jej poslat na ÚKZÚZ do řízení o registraci odrůdy. To že v mých podmínkách dokáže konkurovat italskému a španělskému dovozu skládaných broskví (kalibr A a AA) ještě nic neříká nic o tom, že lidi se v hobbymarketech a školkách nebudou stále ptát po odrůdách vyjmenovaných v knihách napsaných před x lety.

Tedy spíše zkuste odpovědět, kterou vlastností by novošlechtění nemělo trpět a kterou naopak preferujete. Uvedu příklad, že pro markety je naprosto nezajímavá vlastnost velikost pecky, protože tu zákazník nevidí. Sadaři tak nebudou zakládat nové sady jen proto, že novější odrůda má o polovinu menší pecku než ta co mají odzkoušenou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 22.10.2013 11:02

Na téma marketových preferencí už tady před časem jistá diskuse proběhla. Marketové preference jsou jiné, než preference konzumentovy , či preference drobného pěstitele. Bohužel, velkopěstitelé, kteří prodávají své ovoce do velkobchodních sítí, musí chtě-nechtě brát v úvahu obchodní požadavky marketů, protože ony rozhodují o prodeji, či nepordeji celoroční produkce. To je jasné.

Nyní k vaší nové odrůdě. Myslím si, že teď bude záležet především na vás, kolik jste schopen investovat osobní energie, času, umu, nervů a peněz do jejího prosazení. Určitě to nebude jednoduché. Budete sám voják v poli a všude kolem budou létat kulky z cizích palných zbraní. O to víc vám držím pěsti!


Pokud bych mohl já připojit svůj názor na hodnotící kritéria broskvové odrůdy jako konzument,  tak by mé preference byly následující, v pořadí:
1) chuť (pokud možno zřetelné charakteristické chuťové nuance odrůdy)
2) konzistence dužiny (preferuji spíše tužší, hutnou (nikoli tvrdou), středně šťavnatou)
3) velikost (větší velikost vyhrává, ostatně jako všude v životě)
4) zabarvení (atraktivní je sytá žluť s výrazným červeným překrytím)
5) skladovatelnost, odolnost skládkové hnilobě
6) slupka (pokud možno co nejméně zřetelná při konzumaci)

Ovšem jako pěstitel broskvoní ve střední, spíše chladnější poloze, bych ještě před výše uvedené preference předřadil ještě jednu důležitou vlastnost, kterou je odolnost proti vymrzání květních pupenů a květů ruku v ruce s odolností proti chorobám. Čili v souhrnu "pěstitelskou spolehlivost odrůdy". Doba zrání by neměla být příliš dlouhá, optimum je termín "do konce srpna".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 22.10.2013 12:15

Tak tomu říkám kvalitní odpověď. Děkuji.

Chuť je typická pro žlutomasé odrůdy ke kterým patří, tam problém není. Konzistence dužiny je křupavá, nevláknitá a přitom plně šťavnatá, Pevnost dužiny je zachována i při konzervárenském použití. Od klingu se kompot liší zejména tím, že packa není vykrojená hladkým strojním řezem, ale díky odlučitelnosti od pecky to prostě bude červeně žíhaná zvrásněná jamka. Velikost plodu je AA tedy ty za 10Kč/kus byly 4 do kg s průměrem kolem 7 cm. Doba od sklizňové zralosti po konec konzumní zralosti je 7 dní při pokojové/kuchyňské teplotě a 11 dní při uložení v chladu cca 16°C. Monilie se na nepoškozených plodech neobjevuje, při poškození plodu hmyzem je její výskyt se zpožděním 2-3 dny podle infekčního tlaku v okolí. Slupka je středně tuhá a snadno loupatelná (v plné zralosti i bez blanšírování).

Nevýhodou je krátká stopka a hluboká stopečná jamka - pro sklizeň na počátku sklizňové zralosti je potřeba mírně zkušeného česače, aby nezatrhával plody nebo je neotlačil o větev. Při sklizni probírkou v plné konzumní zralosti to problém už není.

K termínu zrání uvedu, že zraje v termínu sklizně švestky domácí.




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 152.34 (?), 22.10.2013 13:15

Soudě podle sebe, nepodceňovala bych také vůni. Vůně pro zákazníka, který stojí nad přepravkou plodů, může být impulzem, který převáží nedostatky ve vzhledu, konsistenci či odlučitelnosti od pecky. Třeba Tesco ale tahle vlastnost zajímat nebude. Zuzana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 22.10.2013 13:27

Dobrý den Zuzano

I v Tescu prodávají odrůdy, které při správné době sklizně správně a charakteristicky voní. Jenže aby je dovezli z itálie a pak mohli mít ještě 7 dní na pultech, tak je až o 3 dny podtrhnou.  Jenže manažeři co sjednávali kontrakty dostali ochutnat plody utržené v optimální čas a skladované optimální dobu (některé odrůdy jsou chutnější až druhý či třetí den po utržení). A oni podepsali kontrakt na odrůdu, termín a množství a nikoliv na nejvyšší jakost.

Samostatnou kapitolou je, když víte jak voní některé postřiky, tak i při tak voňavém ovoci jako je ananas tam ten Horizon® prostě ucítíte jako neurčitou neharmonickou příměs.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 152.34 (?), 23.10.2013 15:43

Je mi to úplně jasné, protože prodávají některé odrůdy, které mám vlastní, takže mohu porovnat. Teď jsem si to opět ověřila při "pokusném" nákupu hrušek odrůdy Konference označených českou vlaječkou, u kterých by i při optimální sklizni zbylo dost času na pultovou nabídku. Přesto byly nehorázně podtržené, a to tak, že nikdy nedospějí do konzumní zralosti. Také je nikdo moc nekupuje.

Nerozumí téhle politice, ačkoliv jsem kdysi vnitřní obchod absolvovala, včetně dvou semestrů zbožíznalství zaměřeného na potraviny (ale neživím se tím). Mít plné regály zboží s malým obratem, které se později musí zlikvidovat, je přece i proti selskému rozumu. Jaký zisk lze vytvořit na tunách salátovek prodávaných za 5 Kč/kg, které jsou žluté už první den vystavení? Záhada.

Zuzana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 28.10.2013 14:46

Tak už je rozhodnuto. Podal jsem přihlášku na registraci a zbývá jen zaplatit správní poplatky a dodat na jaře požadovaný počet stromků do odrůdových zkoušek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika