Nemoc?



Stránky: 1,  2   
Dave3 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 220.132 (?) 
29.3.2016 11:07, zobrazeno: 13116x

Buďte zdrávi, zahrádkáři. Před třemi lety jsem koupil broskvoň Cresthaven. Už v obchodě jsem dělal obstrukce, protože všechny stromky měly rozpraskané kmínky. Nakonec, za velké nevole obsluhujících, jsem vybral jeden kus, co vypadal k světu. Přesto mu taky začala praskat kůra. Ale jedná se jen o některé pupeny - ty se zdají být napadeny. Jiné vypadají zdravě(ji). Projevuje se to tak, že na letorostu se objeví takové zašedlé šmouhy, popřípadě drobné prasklinky, někdy i mapy, které pak nekrotizují. Na další rok pak tyto větvičky jednak skomírají ale hlavně jim ta kůra v onom místě rozpraská. Někdy je tam i drobný klejotok.

Dále některé pupeny, jak jsem se už zmínil, rostou zakrsle, některé letorosty záhy odumírají, popřípadě pupeny neprorostou vůbec. Takže při tvarování tohoto stromku si užívám zábavu, jako bych hrál loterii. Víte někdo, co je to zač, a jak se to dá řešit? Zatím vybírám výhony, které vypadají zdravě, a doufám, že zdravé i zůstanou.

Mám však vážné podezření, že buď školka, nebo prodejna, nějakým způsobem šíří tuto chorobu, protože se to vyskytuje na většině stromů z oné prodejny (Olomouc - Reneta). Záměrně nebo ne, na tom nesejde. Odkud ty stromky mají, to nevím. Ale visačky Státní rostlinolékařské správy (nebo tak nějak) to nemělo. Ikdyž i ty odrůdy co ji mají, ne vždy vypadají zdravě.

Fotku pořídím, je-li třeba.

Předem díky

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 10.15 (?), 29.3.2016 12:45

Nemůže to být monilioza?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 29.3.2016 13:14

Zajímalo by mě, jaké jsou obecně možnosti řešit takovou situaci, když bych měl podezření, že nějaký prodejce nebo školka prodává nemocné stromky a nechce to řešit? Je v tomto případě něco jako "rostlinná hygiena" nebo ČOI?

Asi by to šlo najít v příslušných zákonech a vyhláškách atd., ale jak znám české zákony, strávil bych nad tím celý den. Zákon o zbraních a střelivu jsem se šprtal měsíc, když jsem si dělal zbrojní průkaz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 184.133 (?), 29.3.2016 13:30

ÚKZÚZ má odbor osiv a sadby. Tam je i inspektor, který dělá uznávací řízení ve školkách. Nevím jestli obchází i prodejny, ale tam by podle mě bylo dobré se zeptat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 236.245 (?), 29.3.2016 14:06

Poslete prosim fotku. Ja mam neco podobneho na dvoulete hrusni

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Dave3 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 220.132 (?), 29.3.2016 20:48

Martin Votrubec: něco k té hrušni... ono to může být i víc příčin, přece jen ty houby se nemusejí navzájem odpuzovat v jednom dřevě

A za informace o monilióze děkuji. Nejspíš ji mám na meruňce. Na slivoni Katinka taky. Ta broskev asi má tu druhou, podobnou - Fytoplazmatické žloutnutí peckovin. Listy totiž měla jakési podivné, letos to budu sledovat. Nojo, ale když uvadaly letorosty, tak to asi taky bude monilia? Ať tak nebo tak, napadení broskve je silné, ty další dva jsou docela v pohodě. Ještě jsem zvědavý, jestli se to projeví u Althanovy renklody, která nejspíš není althanova renkloda (roste poněkud převisle, což by althanova neměla).

Všechny tyto stromy jsou z jedné prodejny, Reneta Olomouc. Achjo. Ale že by se mi chtělo na ně bonzovat a mít z toho ještě možná tahanice, to ani né. Spíš si dám větší pozor, nebo se na Renetu vykašlu a bude. Stejně jsou ze mě vždycky jako na trní, když si nevezmu hned tu první věc, co mi strčí do ruky. A ono na každého dojde.

Fotky časem. Moderátoři musejí schválit odkazy URL ;) ovšem divím se, proč schvalovacím procesem musejí procházet i odkazy uvnitř fóra?

No a tady už jsou ty obrázky nešťastné broskvoně. Za povšimnutí stojí také ty pokroucené větvičky - je to stejná příčina. V místě zkroucení je vždycky flek na kůře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 10.15 (?), 30.3.2016 9:18

Moje zkušenost ohledně broskvoní - na zahradě máme 3 velké broskvoně - starou bělomasku, pozdní žlutomasou broskvoň a mladý Red Haven. Kromě toho máme zasazené pecky z broskvoní a nektarinek z Bulharska. Semenáčky krásně vyrostly, 4 nejlepší jsme vybraly jako mladé stromečky pro další pěstování - jedna broskev a nektarinka měly loni první úrodu.

Na dospělých broskvoních se začalo před třemi lety objevovat něco podobného jako u vaší broskvoně. Roky předtím byly naprosto zdravé. Loni mi to napadlo i mladé stromečky. Tlak monilie je u nás značný - pravidelně musíme stříkat višně a meruňky, ale broskve jsme nikdy netříkali. Letos postříkáme proti monilioze i broskvoně a uvidíme jestli to zabere.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 25.89 (?), 30.3.2016 13:34

A neměli jste třeba i děrované žloutnoucí listy? Zkuste se podívat do vlákna Suchá skvrnitost listů peckovin. Dávala jsem tam foto naší nektarinky. Štěpánka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 10.15 (?), 30.3.2016 13:50

Ne, žádné postižené listy ani skvnité plody, všechno čisté. Veškeré poškození se týkalo větviček a kmene broskvoní - dřevo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 15.186 (?), 30.3.2016 16:28

Ona to nejspíš bude také nějaká houbová choroba. Ta naše nektarinka je nejcitivější stromek v zahradě, trpí na monilii, strupovitost i suchou skvrnitost. Loni už se mi to celkem podařilo uhlídat postřiky a konečně byla pořádná úroda (před tím pár let všechno shnilo). Štěpánka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika