Nektarinka



Stránky: 1,  2   
host - 75.97 (?) 
5.8.2013 10:16, zobrazeno: 21705x

Prosím o pomoc, nevím čím to ošetřit a o co se vlastně jedná.

nektarinka
nektarinka
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 5.8.2013 10:46

Pravděpodobně půjde o houbovité onemocnění strupovitost.Mám zato, že kuratívní léčba fungicidními přípravky nefunguje, ale většinu jich neznám, proto se mohu mýlit.Fungicídní přípravky se používají při preventívním ošetření náchylných kultivarů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 220.186 (?), 5.8.2013 11:47

Jídlu to nevadí, ;-))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 75.97 (?), 12.8.2013 10:30

Problém je, že plody nedozrají.Bud´ plody schnijí nebo se scvrknou.Je to možné zachránit nějakým postřikem?sad

nektarinka
nektarinka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 12.8.2013 12:21

Rada není jednoduchá. Tahle choroba totiž obvykle mnoho škody nenadělá, a pokud se vyskytne, poznamená plody pouze po estetické stránce. Na povrchu zejména v oblasti kališní jamky se objevují černé skvrny, do hloubky dužiny houba neproniká, takže poškození zůstává na povrchu. U vás je ale situace jiná, bohužel horší. Vy máte napadenou nektarinku, která má u plodů tenčí slupku než broskvoň a je tedy při napadení touto chorobou více zranitelná. Houba už poškodila plody tak, že se přidává monilie a plody usychají. Pravděpodobně v lokalitě kde pěstujete jsou pro rozvoj této choroby velmi vhodné podmínky. Vlhko a slabé větrání jsou pro houby (obecně) ideální. Problém je v tom, že proti této chorobě, která nebývá zásadně nebezpečná, nejsou na trhu registrované žádné speciální ochranné prostředky. Pokud se houba vyskytne, používají se proto jakékoli fungicidy účinné proti strupovitosti, například i pro jádroviny, případně kontaktní fungicidy jako prevence. U vás je problém v tom, že už máte těsně před dozráním a plody jsou těžce napadené, nepoživatelné. Obávám se, že letos už je na nějakou větší akci a záchranu pozdě. Zkuste začít příští rok s prevencí, například: pečlivý podzimní úklid shozeného listí pod stromy, podzimní i jarní důkladné omytí kmene a větví měďnatým fungicidem, zajištění přístupu proudícího vzduchu a slunce do koruny (= otevření koruny), redukce nadměrné násady plodů a … preventivní fungicidní ošetření v období června až do poloviny července. Z potenciálně vhodných a běžně dostupných prostředků mě napadá například Dithane, Sillyt, Mythos, Delan, atd… Kolegové by v tomto výběru určitě poradili lépe než já. Ideální je kombinovat dva přípravky s rozdílným mechanismem účinku. Pozor na ochrannou lhůtu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10093) - 184.146 (?), 12.8.2013 14:39

Tak podle pana Paľa jsou strupovité a později plesnivé plody naprosto v pořádku. Hlavně žádnou chemii, že?. Ono se to říká, když na Záhoří se s tímto problémem nikdo potýkat nemusí. Chtěl bych pana Paľa vidět, jak by se tvářil na zčernalé plody meruněk v kompotech. Opravdu velmi přítažlivé. A do "koberce" červavých spadaných jablek po stromy, by se pan Paľo nejspíš postavil se skříženýma rukama na prsou a se vztyčenou hlavou by prohlásil: "Tak je to spravne, tak to ma byt". Ale připadá mi, jako bych jen já občas někde něco postříkal, jinak asi nestříká ze zdejších pisatelů nikdo nikdy nic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 59.254 (?), 12.8.2013 14:56

Ale stříká, Petře. Jen je zbytečné se hádat - jak píšeš Ty i pan Paľo každý máme jiné podmínky. Každý má navíc svou pravdu.

Nevím, jak u Tebe, ale mé loňské strupaté Redhavenky měly dost nahořklou chuť slupky. Čili jsem to letos řešil včas jedním postřikem Horizonu. No name větší meruňku jsem nestříkl a dopadla v porovnání s ostatními prachbídně.

Už neobracejme něco tisíckrát obrácené. Někdo úplně bez chemie, někdo s rozumnou chemií s dvojnásobnými OL a někdo stříkne proti strupům i desetkrát i více. Každý je strůjcem svého zdraví.

K dotazům: nechť každý radí, jak uzná za vhodné a je jen a jen na tazateli, jak si to přebere. Každý máme snad aspoň základní školu a dokážeme si dát 5 a 5 dohromady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10093) - 184.146 (?), 12.8.2013 20:09

Míťa jako "smírčí soudce" vykonal opět svojí práci. Škoda, že se do diskuze nezapojí odborníci jako je Kuky nebo pan Vinšálek. Jistě by používání ochranných chemických prostředků obhájili lépe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 171.155 (?), 12.8.2013 22:22

tak jo, já se taky trochu přidám, letos jsem umírněný chemický boj prakticky prohrál- zahrada 480m.n.m., podhůří Šumavy, sadařská oblast. Peckoviny obstály-meruňky i broskve (postřik jen na kadeřavost a moniliový úžeh). Zato jabloně nerezistenty úplná katastrofa i přes 5 postřikků (Baycor, Zato, Discus, Dithane, Syllit), prakticky 90%ní výrazné poškození. Soused profesionální sadař se mi smál - stříkal 13x a prý to jakž takž ujde:). Dokonce jsem se rozhodl, že část přeroubuji na rezistenty - Melrose na Topaz, Rubín na Rubinolu. A pro příští rok se budu mnohem více a cíleněji věnovat svým oblíbeným nerezistentům - Starkrimson, Matčino, Jonathan- změním složení postřiků a asi i četnost. Můj závěr je: bez chemie to nejde, pokud chcete pěstavat určité odrůdy na určitém místě.

Lucas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 248.52 (?), 12.8.2013 23:56

Když ony ani ty rezistenty nemusí být 100% - kamarádka jabloně nikdy nestříkala (má Topas, Rubinolu, Rajku, Goldstar) a plody byly čisté. A letos? Dnes jsem si toho všimla - plody a někde i listy samá strupovitost... Že by u všech najednou prolomená rezistence?? A to u nás (HK) pršívá málokdy, déšť se nám většinou vyhne.            Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika