jaká odruda na vysočinu pro nadmořskou výšku 613



Stránky: 1,  2,  3   
host - 71.94 (?) 
20.3.2008 21:51, zobrazeno: 44150x

Dobrý den rád bych si zasadil na od severu chráněné místo stodolou a téměř bezvětrné místo.Nevím jakou odrůdu rád bych preferoval odrůdu chutnou která dobře dozrává není náročná na choroby rád bych co nejméně používal chemii.Dám přednost tomu co píši než veliké úrodě.Nadmořská výška na mé chalupě je 613metrů.

Za odpověď předem děkuji Jarda.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 5.99 (?), 22.3.2008 0:14

Být vámi se soustředím na ovocné druhy, které u vás budou prosperovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 100.5 (?), 22.3.2008 7:48

Poohlédněte se, jestli někdo kolem Vás již nějakou broskev vypěstoval. Samotná výška ještě není úplně směrodatná, ale je to dost vysoko.Obávám se,  že bez speciálních opatření (skleník apod.) se nebude dařit žádné broskvoni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 136.34 (?), 25.3.2008 9:48

Mám zahradu ve výšce 400m.Je v souvislé zástavbě a tak si nemohu vybírat ani tvar (úzký obdélník) ani stavby v sousedství.Broskvoně (RH a Luna) mám vysazeny tak, že jsou zdmi chráněny od jihu.Jiné místo jsem neměl.Mám je tudíž chráněny před sluncem v předjaří.Tím se mi zpozdí nástup do květu i zrání.Zřejmě se tím zpožděním částečně vyhnu i mrazíkům v době květu.Dobu zrání bych tipnul min.14 dní po tom co se píše.Takže z raných odrůd se stávají normální.Ale i loňského roku jsem měl slušnou úrodu.Pepík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 175.66 (?), 6.11.2008 10:43

S chutí tady čtu rady ohledně broskvoní a nadm.výšky.Někdy se opravdu bavím nad moudry některých znalců.Jsem z Vimperka ze Šumavy a světe div se, pěstuji již 10let krásnou broskvoň která každoročně plodí a to v nadmořské výšce 700m před domem na zahradě!! Kdo nevěří můžu poslat foto mailem.Takže můžu jen poradit zahradnictví Kruh Jilemnice a broskvoň do vyšších poloh.Toť vše.S pozdravem Myslík Zdeněk, Vimperk

zdemys@centrum.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 6.11.2008 10:51

Ne že bych nevěřil  broskvi ve výšce 700m . Každý, kdo někdy brosvoň  pěstoval ví, že prosperita náročnějšího ovocného druhu  v okrajové poloze záleží na odrůdě, podnoži,  půdě, mikroklimatu, výživě, ochraně. Je naprosto lhostejné, jestli pochází z Jilemnice či odjinud.
    Osobně preferuji prodejce, kteří nabízejí široký sortiment odrůd, tvarů, uvádějí použité podrože a stromky si, pokud možno, sami pěstují. V zahradnictví, které v množství netradičních rostlin nabízí i 4 broskve,  si koupím možná sladkou trávu, ale ovocný stromek nikoli.
   Příspěvek hodně zavání naivní reklamou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 80.164 (?), 6.11.2008 15:29

Pánové diskutéři,

upozorňuji, že pan Jarda v úvodním příspěvku žádal o radu, kterou odrůdu je možno doporučit pro jeho nadmořskou výšku 613 m. Jinými slovy žádá zkušené pěstitele, aby mu poradili klimaticky nejodolnější odrůdu. V žádném následujícím jsem bohužel žádnou konkrétní radu nenašel, pouze obecně známá doporučení a "rady". Já sám nemám potřebné zkušenosti a proto se radit panu Jardovi netroufám. Ale vy ostatní, kteří tady obsáhle diskutujete na dané téma byste snad konkrétnější být mohli, ne?

Děkuji i za pana Jardu, Wimpi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 161.138 (?), 7.11.2008 0:41

Souhlasím! Některé příspěvky mi připadají jako "mlácení prázdné slámy".Taky článek přítele z Vimperka mi ale nic neříká. I když věřím, že se mu daří u nich úspěšně pěstovat broskev ale bez jména, jenom z dovětkem "do vyšších poloh". Prodejce, který prodává výpěstky bez jména by ztratil moji důvěru hned jak by tuto větu pronesl.

A pro pisatele z vysočiny: nebojte se zkusit broskve. Začněte třeba nejodolnější odrůdou "Marta" (někde je nazývána "Martina) ve starých popisech uváděna jako "Duryňský semenáč". Je výrazně odolná ke kadeřavosti, což je hlavní problém broskvoní, odolná na chlad. Vysazujte ji na jaře nejlépe tam, kde se nepěstovaly žádné ovocné stromy. Zbytečně ji neschovávejte nikam do závětří. Broskve jsou původně rostliny někde z Azijských hor a vítr jim nevadí, ani chlad. Zažil jsem -6st.c. v květu a broskev i úroda přežily. Zatím co meruňce stačí nula v květu a je po úrodě. Stanoviště pro výsadbu vyberte pokud možno jižní svah s nezatravněnou lehčí půdou. Na závěr - když vám půjde tato odrůda, můžete příště zkusit další. Upozorňuji, že pecky Marty mají dobrou klíčivost a dají se použít pro výsev a následné očkování. U nás rostou broskve kam se podíváte. Někdo mi zahodil pecku do kopice nepoužitého písku. Vzešla, naočkoval jsem ji a je tam. To jen pro příklad. Broskve máme v n.v. do 500 m a to už je k vám jenom skok. Tak hodně úspěchů! Pavel Skála

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 69.201 (?), 7.11.2008 10:04

Ale pánové, vy jste nějak ostří. Že by působil dorůstající Měsíc?  Pan Pepík uvedl příklad 400m n.m. má odrůdu RH-myslím Redhaven- a Lunu. Pan Vysloužil přidal, že nezáleží pouze na nadmořské výšce. Obé je věcné. Promiňte, ale musela jsem se jich trochu zastat. Hezký den. M.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 199.3 (?), 5.7.2015 15:43

To je super tohle někdo se zepta rozumnou otázkou jaký odrody pěstovat v nadm. výšce 613 mnm a tady se pak všichni chvali jak jim to jde na vlastních záhradkach ale v menších nadm. vyškach... chvalenkáři... ja bydlim na venkově v nadm. vyšce 660 mnm a mame tady jablone, hrusky, čerešne, slivky, egreše, maliny, jahody a par orechov kralovskych kterým se take daři... nevim jestli bych tady mohl pěstovat broskve nebo marhule nebo jine tropicke ovoce... tady v zimě nasneží někdy i přes 2 metry a teploty klesaji někdy až na - 15°C a i přesto se tady musim potykat s těmito žrouty voškami už mně začinají žrat... jsem mladej kluk a chtěl bych si udelat vlastní ovocní školku ale nikde jsem se nedočetl jake odrůdy mohu tady pěstovat... i prodavač stromků ti řekne co chceš slyšet taky chce jen vydělat

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika