Jak zachránit řezem tuto broskev starou cc16let?



frc - (1) - 194.134 (?) 
12.7.2016 21:29, zobrazeno: 12848x

Prosím, můžete mi tu poradit vy zkušeněljší, jak a kdy ostříhat broskev?přikládám foto.Každý rok jsem ji stříkal na kadeřavost ale letos ten postřik moc nepomohl A navíc některé větve jsou i uschlé..  ,Jsou na ní jen 4 broskve ale ty asi taky spadnou.Loni plodila krásně plody, jako každý rok,. 

Děkuji

brosvon
brosvon
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 189.156 (?), 12.7.2016 21:43

Letos byl tlak kadeřavosti nejextrémnější jaký pamatuju a byly zasaženy i mé bělomasé semenáče.. Ovšem plody udržely a úroda bude zdá se standartní, tedy výborná! Ten váš stromek je zralý na radikálnější řez, což by samozřejmě znamenalo odepsat z velké části úrodu v roce příštím. Broskev vcelku dobře reaguje na hlubší seříznutí a je schopna pustit nové výhony ze spících pupenů. Termínově bych to provedl někdy začátkem jara, ale ne v době květu, jak se běžně doporučuje. Je vždy rozdíl, zda se jedná jen o udržovací řez, nebo zmlazení stromu...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 12.7.2016 23:00

Souhlasím, že broskev dobře reaguje na hlubší seříznutí, ostatně hluboké seříznutí je každoročním nutným řezem k obnově mladého dřeva. Dvě výhrady mám.
1. Broskvoň dost špatně zavaluje řezné rány silných starých větví
2. Spící očka tvoří dost neochotně. Pro broskvoně není typická tvorba vlků ze spících oček, nábrž vyholování starších větví a olistění jen na povrchu koruny.
   Nevidím problém provést část řezu už nyní. Přišlo by mi to lepší, než řezat v předjaří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 189.156 (?), 13.7.2016 8:05
No jo, ale co bychom řezem v tuto dobu získali? Já tam vidím hlavně značnou ztrátu listů a tedy energie. Broskvoně se často sice doporučují řezat po sklizni, aspoň ty ranější kultivary, ale dá se to bez toho klidně obejít, v intenso sadech tak se pokud vím nic takovýho nedělá a vše se řeže na jaře. Cílem řezu broskví je zabránit vyholování a udržet plodnost i uprostřed koruny, což sice víceméně platí pro všechny druhy, ale tady opravdu extrémně..Z mého pohledu u takto výrazně vyholeného stromu to nepůjde bez většího zákroku, který by ale samozřejmě stále měl být poměrně šetrný, protože broskvon samozřejmě není žádná jablon. Nicméně reakce na přiměřený zákrok y měla stále být dobrá... Ing. Fidla
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 13.7.2016 9:15

Ano, s tím souhlasím, ostatně já sám broskvoně po sklizni neřežu, nechávám vše na jaro. Ale řežu každoročně, a to dost silně - zhruba 3/4 dřeva jde pryč. Z 90% ovšem jde o letorostové (loni narostlé) dřevo, což v tomto případě nebude stačit.
   Principem zmlazení je změnit poměr mezi objemem kořenů a koruny. Tedy redukce koruny v létě bude mít rovněž vliv na podporu růstu příští rok, byť ne tak silný jako u jarního řezu. Zato to nebude pro starší strom takový šok.
   Každopádně si myslím, že všechny dřeviny - a pro broskve to platí dvojnásob - snášejí řez za vegetace líp než v době klidu. Jsou na to od přírody připravené, protože odedávna slouží rostliny jako potrava býložravců a jedině rostoucí dřevina umí na okus i řez ihned reagovat - zacelovat, hojit. Chceme-li zachránit či omladit starý strom, neohlížíme se na ztrátu živin v odřezané zelené hmotě (ty lze snadno doplnit), nýbrž dbáme, abychom stromu nezpůsobili příliš velké rány, z nichž by se nevzpamatoval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 189.156 (?), 13.7.2016 11:20

Jistě že stromy maj určité sebezáchovné mechanismy jak vyrovnat ztrátu biomasy, toho krásně využíváme třeba při zmlazovacím řezu jádrovin, která na disturbance dokáží krásně zareagovat. Ale z mého pohledu řezat nějak více v létě je prostě oslabující, kór u broskvoně, která se jakž takž vzpamatovala z letošního velkého napadení kadeřavostí a ted potřebuje co nejvíce naůst a vytvořit co nejvíce listů! Nechme ji přes léto dosatečně nadýchnout a využijme řezem na jaře toho, že boskev dokáže na zmenšení koruny zareagovat. Ještě k tomu okusu, to že ho snášejí přeci ještě neznamená že jim prospívá! Garantuji vám že okus mými ovcemi neprospěl žádnému ze stromků co mám ve školce, jistě nezahynuly, dokázaly na to zareagovat novými letorosty- to jsou právě ty sebezáchovné mechanismy..  Jinak letní řezy jsou velic oblíbené v arboristice a nemám rozhodně pocit že y to těm ošetřeným stromům nějak prospívalo. Vše je otázka míry samozřejmě, ale já mám spíše pocit že letní řez, který je umíněný nepoškodí, ale ani nepomůže a radikálnější může působit dost devastačně, příkladů jsem viděl neurekom...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika