Broskvoň Redhaven po výsadbě



Stránky: 1,  2,  3   
Stanleynka - (28) - 110.23 (?) 
19.3.2015 5:13, zobrazeno: 21119x

Dobrý den, tento týden jsem zakoupila brosvoň Redhaven. Je to moje první brosvoň, tak jsem si ji raději nechala ostříhat rovnou ve školce. Prosím o názor na střih, dále bych se chtěla zeptat, jak často ji mám nyní zalévat a zda ji mám ještě nyní postříkat Kuprikolem proti kadeřavosti nebo je již pozdě. Mockrát děkuji za rady a názory.

redhaven
redhaven
redhaven
redhaven
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 19.3.2015 5:52

D.d. Dalo se střihnout pěkněji, ale co už... Teď je důležité tyto z pohledu stromku RÁNY zatřít-zamáznout-zakápnout. Bez toho hrozí, že str. uschne-i přes zálivku! Tam je nutno přihlédnout k počasí, obecně-lépe jednou za týden kýbl, než litr každý den.  Z fotek není poznat hloubka zasazení, o kořenové soustavě nevíme nic-poměr vůči korunce-větvičkám na vrcholu kmínku. Má averze k oporám ve stylu-co dům dal, je už pověstnácheeky, raději vidím hladký kuláč. Postřik-nic tím nepokazíte-pokud dodržíte koncentraci, já bych to nechal na podzim. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 144.2 (?), 19.3.2015 6:58

Stromek je zastřižený naprosto pohodově a zrovna broskvoně není třeba zatírat. Broskvoň nedělá kalus. Velké výsadby majitelé taky nazatírají a rostou jim krásně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 19.3.2015 9:16

Právě naopak. Řezné rány broskvoní je třeba zatírat co nejpečlivěji a v průběhu vegetační sezóny sledovat stav nátěru a případně ho obnovovat. Nejlépe kvalitním stromovým balzámem. Jinak hrozí, že se rány nezacelí a naopak se budou prohlubovat a bude docházet k odumírání dřeva.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 19.3.2015 7:29

Nesouhlasím s odstavcem o postřiku. Zvlášť mladý stromek by se ošetřit měl, ihned, nejlépe dvakrát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 19.3.2015 9:46

jj vidím střih podle chytré horákyně = broskvička je ostříhaná-neostříhaná.

V první řadě tedy uvedu do souladu tady dva protichůdné názory o zamazávání ran. Pokud stříháte letorosty v období od květu do sklizně RH, pak rány není potřeba zamazávat nebo ošetřovat balzámy. Jestliže však řežete do starého dřeva (2 leté a starší) nebo stříháte letorosty "v době hájení" (od září do dubna), pak je ošetření voskem nebo balzámem potřeba. U broskvoní je důležité koukat na "složení" balzámů a jejich určení. Jsou totiž i balzámy s hlubokopůsobícími impregnačními složkami určené pouze pro ošetření starého dřeva (viz vlákno o balzámu z Hlubna Brno) které na hloubku působení zničí letorost (až 8 cm = v tom případě neošetření nadělá menší škodu).

No a nyní už asi není složité vysvětlit proč to školkař střihnul s čípky a tím pádem pro nepoučeného špatně. Nakupovala jste v "době hájení" a on nemohl rány hned ošetřit. Střihnul tedy s rezervou čípku. Otevřel Vám tak možnost to střihnout v dubnu na čisto těsně nad nejvyššími ponechanými očky a rozhodnout se, jestli si to ošetříte bazámem (Tervanol je optimální anebo čistý Latex na dětské hračky) nebo to necháte ve vztahu k termínu provedení střihu načisto už bez ošetření. Odstřižení těch čípků můžete provést klidně i v termínu odstřihávání čípků u čerstvých očkovanců, což je jakmile začne pata nového letorostu dřevnatět a u špičky letorostu se začne vytvářet předčasný obrost (v červenci).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 19.3.2015 11:17

Bez ohledu na to, kdy byl řez proveden, je třeba ihned ošetřit řezné rány a kontrolovat stav nátěru v průběhu vegetačního období. Zásadně neprovádět řez broskvoní v období dormance v listopadu a v prosinci. K zatírání ran postačí i venkovní latex, u něj však musíte nátěr kontrolovat častěji a obnovovat jej. Výborný byl stromový balzám Arbokol, který se již nevyrábí. Tervanol je dosti drahý a je těžko dostupný v menším balení. Se štěpařským voskem se špatně manipuluje (špatně se roztírá). 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 19.3.2015 11:41

Bez ohledu na to, jestli důsledně zamazáváte střižené plochy nebo nikoliv, broskvoň se dožije cca 25 let věku.

Ale ruku na srdce, Petře, opravdu i u 10 letého stromku  všechny letorosty po zastřižení ošetřujete? Já osobně si to nedokáži představit a to mám jen 43 stromků v produkčním věku. Co mají dělat ti co mají produkční sady?

Moje zkušenost je, že více škod napáchalo zamazávání nevhodným balzámem než absemce "maziva".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 157.239 (?), 19.3.2015 12:49

Jádro pudla bude spíše v tom, že na živé tvory je lidmi nazíráno různě-různými lidmi na různé tvory. Není ani tak důležité, jestli je něco uzákoněno-že zvíře není věc-přitom téměř polovina kuřat ihned po vylíhnutí končí zaživa v pytli či v drtičcecrying!!! Taky nezatření ran po řezu a střihu keřů a stromů není zločinem-pokud se těmto živým tvorům dá to, co potřebují, aby nás obdarovali tím nej. Mnozí vědí, že profi pěstitelé jsou z velké části závislí na pravidelné produkci kvalitního ovoce, mají dopodrobna vymakaný způsob ošetřování, absence zatírání ran je vyměněná za postřiky a top výživou. Drobní sadaři se rádi se svými dřevinami mazlí, je jim proti srsti nadměrné násilí, nadb. chemizace... Proto prosím nejen p. SvK-dejte k dobru své zkušenosti-který str.balzám Vám funguje? Já mám s výrobkem od H.Brno-bal. 150g, dobře se drží,  ty nej. zkušenosti už cca 25 let. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 19.3.2015 13:35

Pane S.P.Ch určitě používáte ten z družstava invalidních chemiků (Hlubna) a nikoliv špičkový Sadařský balzám® od firmy FIMA Brno? Je to paradox, ale obě firmy (nejhorší × nejlepší tuzemská) sídlí právě v Brně.

Názvy Stromový × Sadařský jsou podobné, ale rozdíl významnější než Hasič × Požárník.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika