Broskvoň a nektarinka odolná více kadeřavosti?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 37.76 (?) 
18.10.2014 12:51, zobrazeno: 58393x

Máte někdo nějaký typ na broskev odolnou alespoň trochu více kadeřavosti? Prosím je ověřené praxí.

Podle informací prodejců mám několik typů, ale nevím, zda je to pravda:

- Vistarich

- Flamingo

-Benediscte

- Revita

- Sumfonie

- Harrow Beauty

- Fruteria

- čerevná vinohradnická broskev

¨- Harnas

- Inka

- nektarina FlavourTop - jde oddělit pecka? Informace se různí.

Díky za informace z praxe.

Zuzka

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 18.10.2014 13:04

Amsdenova, Primissima Delbart, Redwin, Favorita Moretini 3 (tolerantní k šarce), Fenix, Albatros, Flamingo, Harbrite, Telura, Tenora, Tercia, Teska.

Líbí se mi ta Favorita, i kvůli šarce. Ač u nás broskvoně moc nejdou, zkusím ji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 25.2.2015 14:21

Nevím, jak na to přišli. Broskvoň Harbritte jsem sice chválil, ovšem pokud jde o citlivost ke kadeřavosti broskvoní, tak je podle mě velmi citlivá. Více než RH. A těžko se s napadení "dostává" a posléze shazuje plůdky. Na Fenixu jsem v minulém roce zpozoroval kadeřavost jako první, ovšem bylo již pozdě. Postřik "čajíčkem" Kocide, jako kdyby nebyl. Všechny plůdky později shozeny. Favorita Morettini 3 byla postižená také, ovšem plůdky si ponechala. Z raných bělomasých odrůd staršího sortimentu se jeví nejnáchylnější Albatros. Primissima, Redwin a Amsdenova se prakticky nemusí vůbec ošetřovat. Citlivost minimální. O Těchobuzických odrůdách se raději vyjadřovat nebudu. Mám Tesku a ta jen živoří. Přitom pod sebou nemá těžkou jílovitou půdu.Odolnost ke kadeřavosti také žádná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?), 4.3.2015 17:51

Odišla mi túto zimu 5ročná broskyňa. Minulý rok, napriek postrekom chytila kučeravosť - pravda- nedávam 10postrekov za sezónu - myslel som, že v lete vyschne, potom sa trochu zobrala, ale teraz pozerám - úplne suchá. Záhradu mám v oblasti okrajovej pre broskyne a marhule. Akú odrodu mi doporučíte? Požiadavky: čo najvyššia odolnosť voči kučeravosti, mrazuvzdorná a a aby dužina išla dobre od kôstky... Doplnková požiadavka: aby na plody nešli drozdi a škorce (kos, špaček) laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 4.3.2015 19:50

Peter, máte zahradu 15 km vzdušnou čarou od Plantexu, v zeměpisné šířce srovnatelné s Břeclaví. Dokonce ani vaše nadmořská výška není špatná, stejně tak i teploty. Myslím, že by mnoho pěstitelů v ČR s vámi měnilo. V Plantexu pěstují na samosběr nejvíce Redhaven, Flamingo a náročnější Suncrest. Nikdo (ani Plantex) nestříká proti kadeřavosti 10x za rok. Dokonce jsem tam kdysi viděl už v únoru poměrně necitlivý řez broskvoní. Rozdíl mezi vašimi podmínkami a podmínkami ve Veselém nebo Borovcích je hlavně v zemině. Před několika lety jsem svému známému v Borovcích pomáhal vyrýt jámu na broskvoň a nemohl jsem najít jíl. Samá černozem. To, že je u vás v NM vyšší obsah vápníku v půdě a asi i jíl se dá kompenzovat pořádnou jámou a vhodnou podnoží. Doporučuji, abyste vykopal jámu 100 x 100 x 50 cm a odstranil všechen jíl. Do jámy přidejte k zemině z horních vrstev trochu kyselejší složky (dolů trochu odleželého hnoje a pak nevápněný kompost, listovka, rašelina nebo lesní hrabanka - co seženete nejlevněji - smíchané s původní zeminou). Já jsem používal i drcený papír. Pokud máte zeminu skutečně alkalickou, jak se domnívám, nikdy nevápněte a nepoužívejte ani hnojiva s vyšším obsahem fosforu. Podnože nepoužívejte klasické broskvoňové (BVA), ale snad jen BSB nebo raději nějaké slivoňové nebo broskvomandloňové a mandloňové.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 4.3.2015 20:03

Naprostý souhlas, jen mám dojem že karpaty (tedy pás od Alp až po východní hranici Tater) jsou dolomitické. Tedy vápence a dolomity - žádný jíl (hlinitany vápenaté). Obsah vápníku může být i větší než u jílu bohatého na hliník. Hnojiv s vyšším obsahem fosforu bych se tolik nebál, ale dbyl bych na jeho formu. Podnože nejlépe pouze slivoňové, nebo meruňkový semenáč. Mám vyzkoušeno, že broskvoň na slivoňové podnoži dokáže růst i n zahrádce vylepšené nadměrným množstvím cukrovarnické šámy (v rozboru bylo Ca 20% hmotnosti vzorku, pH 8). Tam na broskvoňových semenáčích stromky nevydržely ani od jarní výsadby do podzima.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 4.3.2015 20:29

Asi jste myslel západní hranici Tater? Viděl jsem jeden půdní rozbor poblíž (na úpatí Malých Karpat) s velmi vysokým obsahem hořčíku a rozumným obsahem vápníku. Problém lokality však je, že jde o úpatí i Bílých Karpat, Považského Inovca, Myjavskej Pahorkatiny apod. Záleží, co převládá. Bez rýče a rozboru půdy na dané zahradě to neřekne úplně přesně nikdo. Ten meruňkový semenáč by mohl být také dobrý (správný typ).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 206.210 (?), 4.3.2015 20:25

Zdravim, ja som od Plantexu par km juznejsie, ale cernozem zacina az 100m za mojou zahradou :-). Totiz mam luznu podu oglejenu, teda vysoky obsah ilu a aj vapna, okraj vazskej nivy. Po 100m uz zacina trnavska sprasova tabula, s tou ospevovanou cernozemou.

Ale po viacrocnych skusenostiach - s broskynami je problem len ak ich sadite na broskynovom semenaci. Pokial pouzijete GF677 alebo St. Julien A, pripadne iny slivkovy podpnik, tak bude vsetko OK. S kuceravostou nemam problemy, striekam 1 postrek Kuprikolom tesne pred zaciatkom pohybu supin, akurat dnes bol realizovany tohtorocny postrek. Na jar sa par kuceravych listov najde, tie staci priebezne odstranit. Oficialne by proti kuceravosti mala byt vyazne odolnejsia Favorita Morettini 3, ale aj taka Redhaven by nemala patrit k nachylnym. Momentalne Mam posadene nove Suncrest, Royal Glory a Redhaven na GF677, minulu prvu sezonu nebol problem. Mozno aj preto, ze mlade stromy Kuprikolom nestriekam, ale natieram stetcom, kvalita pokrytia je 100% a minie sa ho zlomok oproti klasickemu postreku, co je nezanedbatelne, ak uvazete, ze vsetok ostatny postrek s toxickou medou skonci v okolitej pode. Zo starsich stromov mam uz len Halehaven, na ktory som tu uz par nepeknych recenzii napisal, ale to sa netykalo kuceravosti, tam nebyva problem. Staram sa ale aj o broskyne susedov, su to rozne odrody, casto ani nevieme ake, ale tiez s kuceravitostou nie je problem. Skor s tym, ze stromceky kupili na Rubire a pod. podpnikoch. Po 2-3 rokoch odchadzaju...

Co sa tyka 10 postrekov v Plantexe, tam nejde o kuceravitost ale o ine hubove choroby + skodcov v kombinacii s celkovo chemizacnu politikou. Ja odtial ovocie zasadne nekupujem. A vacsinou uz ani stromceky, lebo ta kvalita co niekedy daju pre malospotrebitelou je niekdy uplny odpad, zaplesnete korene, doranany terminal. Nechaju tam ludi sa v tom prehrabovat, korene obschnu, vecer to prihnu a ide sa nanovo... No bieda. Profi sekcia je o niecom inom, aj kvalitou aj sortimentom. Ale tam sa bezny clovek nedostane.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 5.3.2015 14:02

Kučeravosť je někdy větší problém než by se mohlo zdát. Když nebudu už poněkolikáté zmiňovat opad plůdků u některých stromů silně postižených kadeřavostí, tak musím konstatovat, že shodou náhod jsem přišel o celý strom Fenixu. Shodou náhod proto, že v minulém roce postihla strom zároveň s totální kadeřavostí i náhlý projev pravděpodobné asfyxie. Takže Fenix je kapud. Ze žlutomasých odrůd se žádná nezdá nějak významně odolná proti kučeravosti. Snad se později mohou s kučeravosti jen lépe vzpamatovat. Takovou odrůdou může být už zmiňované Flamingo. Z bělomasých novějších odrůd je "papírově" odolná Revita a Fruteria, snad i Benedicte. Čo sa týka podnoží, tak zde panuje všeobecná euforie u broskvomandloně GF-677, která by měla být vhodná do všech typů půd, ovšem zaslechl jsem názor, že v opravdu těžké jílovité půdě má poměrně krátkou životnost, oproti podnožím slivoňovým, takže jen doufám, že se to v budoucnu nepotvrdí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 206.210 (?), 5.3.2015 16:32

samozrejme GF677 ma ako svoje vyhody, tak aj nevyhody. Do okrajovych chladnejsich oblasti s ilovitou podou by som isto radsej volil slivkove podpniky. Broskyne a mandle su predsa teplomilne rastliny a moze to zavazit.  Lenze napr v mojom pripade som sadil broskyne na miesto kde 2 roky dozadu boli slivky. Z hladiska podnej unavy, som preto radsej volil broskynomandlu. Tak trochu sa tiez domnievam, ze slivkovy podpnik bude nachylnejsi na infekciu sarkou (tento dovod asi bude ale v praxi zanedbatelny). Za dalsie, napr. St. Julien je relativne plytko koreniaci, v lete treba viac zavlazovat a aj ma mensie moznosti cerpat ziviny z vacsieho podneho objemu. Slabsi slivkovy podpnik by som urcite nekupil a kolko je inych - silnejsich, na ktore sa broskyne bezne stepia? 

Naviac si na GF677 cenim, ze sa mnozi meristemovo in vitro, takze je predpoklad bezviroznosti, co celkovo dobre vplyva na zdravotny stav. Na rozdiel od slivkovych podpnikov s GF677 nemam problem s chlorozou. Ak by aj mali kratsiu zivotnost, nevadi. Nejakych 15 rokov vydrzia a to bohato postacuje. Nemusim totiz tieto stromy neustale obskakovat a dodavat im mikroziviny postrekom na list. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika