Broskve v sezóně 2012



host - 41.143 (?)
2.11.2012 11:05

Jedná se o nepravú broskev - nektarinku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 30.10.2012 17:31, zobrazeno: 15000x

Také zde navazuji na minuloroční hodnocení broskvových plodů. Kadeřavost byla letos poměrně slabá a stačil opět jeden včasný postřik championem. Pokud bych pěstoval pouze ranější odrůdy broskvoní, tak by se dalo říci, že tento teplomilný ovocný druh je snad nejméně náročný na chemickou ochranu. Když tedy odmyslím postřik pozdních odrůd proti strupovitosti peckovin. Napadení obalečem východním a makadlovkou broskvoňovou nemá zdaleka tak velký dopad na červivost plodů jako například napadení obalečem u švestek. Nejvíce škody způsobí obaleč východní na nových letorostech u malých stromků, ale i to by se dalo bez chemie ustát.

FENIX - Tak u Fenixu jsem letos použil metodu s "uležením plodů" a vypadá to, že by mohla funguvat i v budoucnu. I když se nabízejí možná chutnější odrůdy jako například Springcrest, Fenix si prozatím ponechám. V této době by se takových raných broskví hodilo co nejvíc.

RED HEAVEN - Pár plodů od nového stromku přineslo možná chuťově nejlepší plody tohoto roku a dalo by se v tomto ohledu souhlasit s Davidem. Ovšem jelikož jsem se na starém stromě takto dobrých plodů za deset let nedočkal a byly tam jen velmi mírné náznaky, tak z toho nemohu usuzovat vůbec nic. Vkládám do dalších let velké naděje. Není přece možné, že tato nejpopulárnější a nejrozšířenější odrůda by byla tak málo aromatická, jako na tom starém stromě. Jeho plody zrály v řádnou zralostní dobu 10.8., takže se o záměnu zřejmě nejednalo.

HARBRITTE - Nechce se mi neustále opakovat přednosti této odrůdy, hlavně ty chuťové. Zatím nikdy nezklamala. Tak tedy přece jen znovu: Bujný růst, snad nejlepší zdravotní stav, jaký jsem kdy u které broskve viděl, nepřeplozuje a tudíž není nutná probírka plodů, velmi malé nároky na řez, což je u broskve málo vídané, mrazuodolnost (nikdy se s vymrznutím žádné problémy nevyskytly), každoroční, stálá chuťová kvalita na rozdíl od mnoha jiných odrůd, což je zvláštní, protože se objevily názory v publikacích, že vyžaduje pouze teplé oblasti, ale odrůdy, které je nevyžadují, zde v chuti v mnohých letech selhávají, tak nevím. Její chuť je poněkud rozdílná, než u odrůd typu RH a to sladší, broskvově nahořklá, plná.

ENVOY - Asi jsem nechal plodů na stromě o něco více, přesto si myslím, že tato odrůda má navíc. Ve druhém roce po výsadbě přinesla tři aromatické plody špičkové kvality, ale od té doby nic a to už je nějakých pár let. Jinak má jemnou a pevnou dužninu. Mám takové tušení, že podobné problémy bude dělat i Suncrest a že to bude nachlup stejná odrůda, ale prozatím ji zde chválili. Patří k odrůdám, které byly nově zařazeny pro pěstování jen v teplých oblastech.

HARKO - Nektarinka Harko zlepšila díky ochraně proti strupovitosti peckovin vnější kvalitu plodů, nicméně chuťově byly plody nevyrovnané, od výborných až po ty mdlé. Nevyhovovala ani jejich velikost. Plody byly malé až střední velikosti. A to jich tam nebylo v důsledku malé násady květů mnoho.

KRASAVA - Dal bych na doporučení Davida a pořídil bych si spíše Benedicte nebo
ale asi to nedopadne. Jinak letos jsem neudělal potřebnou probírku, takže se nemohu divit snížené kvalitě plodů. Stejně bych bral raději Redwin, Albatros nebo Lunu nebo Amsdenovu pro větší ranost, i když bych přišel o vyšší kvalitu. Odrůda Krasava při správném množství plodů na stromě přináší dosti aromatické a sladké plody s typickou příchutí bělomasých broskví.

HALEHAVEN - Tak tady přesně sedí doporučení PĚSTUJTE JEN V TEPLÝCH OBLASTECH!  Naopak starší uváděná zvýšená citlivost na houbové choroby se nepotvrdila. Jinak je tato odrůda pěstitelsky velmi dobrá. Roste bujně, zdravotní stav výborný, mrazuodolnost výborná, přináší ze starších odrůd opravdu snad největší plody, přesně jak je to psáno. Ovšem to nejdůležitější chybí a to je chuť. Při optimálním množství plodů byla chuť málo výrazná, jen dobrá. Stejně tak jako v minulém roce při ještě menším počtu plodů.

CRESTHAVEN - Mám nový stromek, protože starší zanikl. Na stromku bylo šest plodů velmi slušné velikosti s klasickou chutí Cresthavenu, která by se asi vyhodnotit jako lahodná, přesně tak jak to stojí v literatuře.

Víc toho, vážení přátelé, nebylo. Z nových odrůd jako jsou Modřinka, Royalvee, Flamin Fury a Harrow Beauty, se nejlépe uvedla Modřinka a Flamin Fury. Jinak je potřeba zhodnotit další starší i novější odrůdy, jako Harbinger, Springcrest, rané bělomasé odrůdy, Těchobuzické odrůdy, Favoritu Morettini 3, Sunhaven, Fertilii Morettini (tu hlavně), Sunhaven, Fairhaven, Suncrest a další.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 30.10.2012 17:39

rozhodne zajimave.. k Redhaven - kdo vi na cem je stray strom naroubovan, treba kazda podnoz muze mit jina specifika... a nasledne pak lehce zmenit kýžený výsledek..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 0.146 (?), 31.10.2012 10:14

Já mám asi 5 letý strom Redhavenu letos úroda výborná cca 40 -45kg krásných a chutných broskví a to jsem na jaře ještě tak třetinu sundal při probírce. Strom roste poměrně bujně a zdravě. Mám ji chráněnou od severu a východu vysokou zdí takže na ni celý den od jihu a jihozápadu krásně svítí slunce a na broskvích je to znát. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 14.8 (?), 2.11.2012 10:55

Byla jsem si koupit nový stromek ve školce ve Valdicích a prodali mi STARK RED GOLD. Jedná se skutečně o broskev? Děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 41.143 (?), 2.11.2012 11:05

Jedná se o nepravú broskev - nektarinku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 2.11.2012 11:07

Stark Red Gold je nektarinka zrající 20 dní po RH. Stačí si zadat do vyhledávače google toto jméno a vše se dozvíte. Osobně jsem se do těchto pozdních nektarinek zatím nepouštěl a to z důvodu zvýšené chemické ochrany (strupovitost, praskání, hnití). Stark Red Gold jistě v tomto směru nebude vyjímkou. Ale pokud s ochranou budete mít trpělivost, tak se můžete dočkat kvalitních a velkých nektarinek, ne jako já u toho slavného Harka. Alespoň si to myslím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 43.70 (?), 4.11.2012 8:17

Trochu odbočím od tématu, chci se zeptat odborníků zde na webu na odrůdu Krasava. Máte někdo s touto odrůdou zkušenosti, potřebuje opylovače? Děkuji za odpověď, PaR.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 5.1.2014 19:04

A jak jste byli spokojeni z broskvovou sezónou 2013? A jaké odrůdy si plánujete pořídit?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 5.1.2014 22:25

Poprvé bylo broskví tolik, že se nedaly sníst.Podotýkám, že se pravidelně vyskytují sezóny, kdy není ani jedna. Kvůli nadúrodě a podceněné probírce byly některé menší. Studený červen způsobil menší sladkost některých (ranějších) odrůd. . Další neplánuju - není ji kam zasadit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 11.146 (?), 6.1.2014 10:07

Musím potvrdit předchozí příspěvek, na mojí redhavence toho bylo tolik že jsme rozdávali. Sebekriticky musím přiznat že jsem podcenil probírku  (příště bez manželky) a odskákalo to i několik větví, které se pod tíhou broskví při srpnové bouřce zlomily.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika