Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:
Broskvoně se zpravidla řežou najaře, řez po sklizni je v případě tohoto ovocného druhu pouze pomocným, sloužící k prosvětlení koruny a k ulehčení prací při jarním řezu.
Broskvoně jsou druhem, který k tomu aby řádně rodil krásné plody, musí bujně růst.
Způsoby řezu jsou 2. Nejpoužívanější je tzv. Americký dlouhý řez.
Na stromě (kmen s průměrem od 10cm) se nechává pouze 80-120 plodných (mají na sobě květní pupeny) jednoletých nevětvených výhonů, které jsou silné jako tužka a dlouhé alespoň 50cm. Vše ostatní se bez milosti ořeže. Jednotlivé nechané výhony mají být na větvi od sebe asi 20 cm. Žádný z výhonů se nezakracuje. Tento řez je výhodný m.j. i jednoduchostí, tím, že částečně opadá nutnost probírky plodů, podpořením kvalitního růstu a i rychlostí řezu - rpůměrný strom ořeže jeden člověk za cca. 6 minut (vlastní dlouhá zkušenost). Tento řez je také nejčastějším řezem v broskvoňových sadech.
Druhým způsobem je Krátký řez:
Na větvi se nechává 1 silný 1letý výhon, další výhon pod ním na větvi se zakrátí na čípek s 1-3 listovými (!) pupeny (zde by měl vyrůst plodný výhon pro příští rok) a další výhony na větvi se zakracují tak, aby měly 5-10 květních pupenů. U tohoto řezu je nutno dbát, aby nebyl strom přetěžován plody a aby stále bujně rostl.
Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika