Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Také zde navazuji na minuloroční hodnocení broskvových plodů. Kadeřavost byla letos poměrně slabá a stačil opět jeden včasný postřik championem. Pokud bych pěstoval pouze ranější odrůdy broskvoní, tak by se dalo říci, že tento teplomilný ovocný druh je snad nejméně náročný na chemickou ochranu. Když tedy odmyslím postřik pozdních odrůd proti strupovitosti peckovin. Napadení obalečem východním a makadlovkou broskvoňovou nemá zdaleka tak velký dopad na červivost plodů jako například napadení obalečem u švestek. Nejvíce škody způsobí obaleč východní na nových letorostech u malých stromků, ale i to by se dalo bez chemie ustát.

FENIX - Tak u Fenixu jsem letos použil metodu s "uležením plodů" a vypadá to, že by mohla funguvat i v budoucnu. I když se nabízejí možná chutnější odrůdy jako například Springcrest, Fenix si prozatím ponechám. V této době by se takových raných broskví hodilo co nejvíc.

RED HEAVEN - Pár plodů od nového stromku přineslo možná chuťově nejlepší plody tohoto roku a dalo by se v tomto ohledu souhlasit s Davidem. Ovšem jelikož jsem se na starém stromě takto dobrých plodů za deset let nedočkal a byly tam jen velmi mírné náznaky, tak z toho nemohu usuzovat vůbec nic. Vkládám do dalších let velké naděje. Není přece možné, že tato nejpopulárnější a nejrozšířenější odrůda by byla tak málo aromatická, jako na tom starém stromě. Jeho plody zrály v řádnou zralostní dobu 10.8., takže se o záměnu zřejmě nejednalo.

HARBRITTE - Nechce se mi neustále opakovat přednosti této odrůdy, hlavně ty chuťové. Zatím nikdy nezklamala. Tak tedy přece jen znovu: Bujný růst, snad nejlepší zdravotní stav, jaký jsem kdy u které broskve viděl, nepřeplozuje a tudíž není nutná probírka plodů, velmi malé nároky na řez, což je u broskve málo vídané, mrazuodolnost (nikdy se s vymrznutím žádné problémy nevyskytly), každoroční, stálá chuťová kvalita na rozdíl od mnoha jiných odrůd, což je zvláštní, protože se objevily názory v publikacích, že vyžaduje pouze teplé oblasti, ale odrůdy, které je nevyžadují, zde v chuti v mnohých letech selhávají, tak nevím. Její chuť je poněkud rozdílná, než u odrůd typu RH a to sladší, broskvově nahořklá, plná.

ENVOY - Asi jsem nechal plodů na stromě o něco více, přesto si myslím, že tato odrůda má navíc. Ve druhém roce po výsadbě přinesla tři aromatické plody špičkové kvality, ale od té doby nic a to už je nějakých pár let. Jinak má jemnou a pevnou dužninu. Mám takové tušení, že podobné problémy bude dělat i Suncrest a že to bude nachlup stejná odrůda, ale prozatím ji zde chválili. Patří k odrůdám, které byly nově zařazeny pro pěstování jen v teplých oblastech.

HARKO - Nektarinka Harko zlepšila díky ochraně proti strupovitosti peckovin vnější kvalitu plodů, nicméně chuťově byly plody nevyrovnané, od výborných až po ty mdlé. Nevyhovovala ani jejich velikost. Plody byly malé až střední velikosti. A to jich tam nebylo v důsledku malé násady květů mnoho.

KRASAVA - Dal bych na doporučení Davida a pořídil bych si spíše Benedicte nebo
ale asi to nedopadne. Jinak letos jsem neudělal potřebnou probírku, takže se nemohu divit snížené kvalitě plodů. Stejně bych bral raději Redwin, Albatros nebo Lunu nebo Amsdenovu pro větší ranost, i když bych přišel o vyšší kvalitu. Odrůda Krasava při správném množství plodů na stromě přináší dosti aromatické a sladké plody s typickou příchutí bělomasých broskví.

HALEHAVEN - Tak tady přesně sedí doporučení PĚSTUJTE JEN V TEPLÝCH OBLASTECH!  Naopak starší uváděná zvýšená citlivost na houbové choroby se nepotvrdila. Jinak je tato odrůda pěstitelsky velmi dobrá. Roste bujně, zdravotní stav výborný, mrazuodolnost výborná, přináší ze starších odrůd opravdu snad největší plody, přesně jak je to psáno. Ovšem to nejdůležitější chybí a to je chuť. Při optimálním množství plodů byla chuť málo výrazná, jen dobrá. Stejně tak jako v minulém roce při ještě menším počtu plodů.

CRESTHAVEN - Mám nový stromek, protože starší zanikl. Na stromku bylo šest plodů velmi slušné velikosti s klasickou chutí Cresthavenu, která by se asi vyhodnotit jako lahodná, přesně tak jak to stojí v literatuře.

Víc toho, vážení přátelé, nebylo. Z nových odrůd jako jsou Modřinka, Royalvee, Flamin Fury a Harrow Beauty, se nejlépe uvedla Modřinka a Flamin Fury. Jinak je potřeba zhodnotit další starší i novější odrůdy, jako Harbinger, Springcrest, rané bělomasé odrůdy, Těchobuzické odrůdy, Favoritu Morettini 3, Sunhaven, Fertilii Morettini (tu hlavně), Sunhaven, Fairhaven, Suncrest a další.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika