Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

No, o víkendu dám dohromady prameny, ale jen na okraj, "něco si myslet", bez pramenů a na základě VÍRY často znamená H... vědět (Cituji oblíbeného přednášejícího z dob studií na VŠ.

Ono to má logiku - pokud byste se věnovala profesionálně chemii a zajímala byste se i o jiné věci,  zjistila byste (má to logiku i dějinnou), že zatímco tisíce let lidstvo bojovalo s chronickým nedostatkem potravin (které se po tisíce let pěstovaly ála bio :-)))), pouze docházelo ke šlechtění a vzniků nových kultivarů,  tak díky nasazení chemie došlo ke skokovému zajištění NADPRODUKCE protravin.

Ale ať mne neúkolujete jako školáka, také se zasnažte - o výnosech v biozemědělství si chvíli hledejte například na serverech EU, a nebo na serveru spolkového ministerstva pro zemědělství, přečtěte si něco o dotačních titulech pro ekozemědělce a o tom s jakými výnosy je úřad spokojen (ve srovnání s intenzivním moderním hospodařením je to někdy i zlomek). Ale ve Spolkové republice má kdo (rozumějte úřad) biopotraviny zaplatit a zadotovat (no ve finále to zamáznou daňoví poplatníci, i ti co jí běžné potraviny). za to v Africe je zemědělec v..., odpusťte expresivní tečky, ale skutečně mne bere, že n ěkde chcípají lidé kvůli omezenosti nějakého šogora v Evropě. Kupovat biopotraviny vyprodukované ve třetím světě (je jich většina) je stejná oslovina, jako koupit si ve třetím světě na dovolené ručnětkaný koberec a pak doma u televize nadávat na dětskou práci tamtéž.

Oni producenti potravin ve třetím světě nemají moc šancí - pokud pěstují intenzivně, bohatý sever jejich produkci nechce, pokud pěstují extenzivními metodami (rozuměj, me bio), které v minulosti, ani v současnosti nebyly schopné zajistit dostatek potravin, vyprodukují málo a navíc tyto potraviny jsou logicky drahé,  a tak si člověk v Evropě, nebo USA pochutná na bio potravinách a černoušci chcípnou hlady.

Asie na bioprodukci zvysoka kašle a díky tomu je nejenom soběstačná, ale dokonce ve většině případů potraviny vyváží.

O blbosti je dobré psát, až když si spočítáte kolik je dvě a dvě.

Nemám nic proti biopotravinám, jen by neměly být a. v Eu dotované (max. srovnatelně s ostatním zemědělstvím)  a spotřebitel, který je chce by za ně měl patřičně zaplatit. 

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika