Skladování brambor



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 109.108 (?) 
7.8.2014 12:13, zobrazeno: 48076x

Co poradíte?Bydlíme v novém domku a pěstujeme brambory.Počítám i s uskladněním.Ale... Domek je zateplený, bez sklepa.Na zahradě dřevěný domek-neizolovaný, ale v zimě navštěvovaný myšima.Jak uchovat brambory do jara bez metrových klíčů a zcela zvadlé?Sem s nápady, za které děkuji předem.Markéta.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 7.8.2014 12:56

Těžká volba, ba co víc... v případě uskladnění v nevytápěném dřevníku brát v úvahu vymrznutí uskladněných brambor.Po zmrznutí zesládnou, nebudou k jídlu ani po zvýšené dávce soli.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.88 (?), 7.8.2014 13:04

To je z toho, že se dnes staví domky bez sklepů... Máte aspoň nějakou spižní skříň nebo místnost, kde by třeba pod oknem bylo chladno? Brambory mráz nesnesou, sládnou už při 2°C nad nulou, v teple zase klíčí. Sama je mám sice také v panelákovém sklepě, ale vydrží při 1-2x odklíčkování jen do konce března, pak začnou být gumové. Kvůli pozdějšímu klíčení při uskladnění sázím odrůdu Dali - při sklizni počátkem srpna začíná v teplém sklepě klíčit až před Vánocemi.       Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 7.8.2014 13:41

První je volba odrůdy, ale pokud už máte na záhonku "něco" tak už to letos neovlivníte.

Druhá věc je vlhkost při skladování, ta se dá regulovat větráním×přikrytím kašírovanou folií nebo několika vrstvami novin...

Třetí věc je teplota skladování. Poslední týden před kuchyňskou přípravou by bramborry měly vydýchávat vždy při pokojové teplotě nebo blízko pod ní (je chybou brambory přinesené z obchodu nebo vlastního sklepa dát do ledničky). při dlouhodobém uskladnění je nejlepší teplota kolem 5-7°C Nižší je lepší pro delší skladování, ale vyžaduje větší péči při vyskladnění. Vyšší nevadí tolik, ale zkracuje skladovací dobu.

Brambory nechte co nejdéle v té nevytápěné kůlně. Pokud část necháte i v době venkovních mrazů s rizikem, že v kůlně klesne teplota pod 2°C, počítejte s tím, že je pak musíte mít cca měsíc při teplotě nad 10°C a další týden těsně před konzumací při pokojové teplotě.

I v dřevníku můžete mít umístěnou tepelně izolovanou dobře odvětranou bednu, kde si brambory udrží teplotu podstatně déle a husté králičí pletivo na povrchu tepelné izolace zabrání hlodavcům dostat se dovnitř. Je spousta digitálních teploměrů s nastavitelným alarmem a externím čidlem pro ponoření do bazénu nebo vložení do ledničky. Rozhodně je lepší mít přitápěnou bednu v kůlně (přitápíte cca z -3°C na cca +3°C) než klimatizací ochlazovanou skříň v bytě (ochlazujete z cca +18°C na cca +7°C).

Ani brambory pro sadbu však nelze skladovat při teplotě pod 0,2°C.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 109.108 (?), 7.8.2014 16:37

Mám odrůdu Red Anna, prý dobře skladovatelná.Asi bude nejlepší ta bedna v domečku, izolovaná polystyrénem a obalená pletivem.Zkusím a budu se těšit z perfektních brambor až do jara.Myslím pozitivně???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 7.8.2014 18:27

nezapomeňte na větrání, je potřeba jej udělat v nejnižším místě bedny aby se ven dostal vydýchaný etylén a CO2. Do větracího tunelu se pak dává ta topná patrona (nebo 3× 40W žárovka) tak aby ohřátý vzduch proudil do bedny a ochazený vytekl ven. Podle průměrných denních teplot bude termostat spínat topení o výkonu 40 nebo 80 nebo 120W (na bednu o objemu na 2q brambor) při potřebě udržet teplotní rozdíl 4/6/8 °C (při větších dlouhotrvajících mrazech šoupnete rychle lísky domů).

Druhá věc, čím déle budou brambory v průvanu, tím lépe. Doporučuji narovnat do lísek od španělských rajčat (plastové černé na cca 4-6 kg) Před ukládáním do bedny musí být zkontrolováno, že žádná z brambor netrpí viditelně mokrou hnilobou. Zdravě vydýchané brambory téměř nesmrdí - pokud něco cítíte, hledejte nahnilou/é.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 96.54 (?), 7.8.2014 19:50

Udělejte si krecht.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 7.8.2014 20:32

krecht na konzumní brambory není. Je tam příliš vlhko, není cirkulace vzduchu a teploty mohou klesnout pod -2°C.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 96.54 (?), 7.8.2014 22:35

No, co si pamatuji, tak dříve kdo neměl sklep, skladoval brambory nebo řepu v krechtu. Brambory se nechaly ve řádně "vydýchat"a uskladnily se na slámě, zadeklovaly se zase slámou, navrch něco nepromokavého Skrz se strčila nějaká trubka nebo dvě kvůli větrání a při velkých mrazech se ucpaly a zakryly. Jistěže nějaké ztráty byly, ale i tak je to jeden ze způsobů, jak uskladnit větší množství brambor.

Vy máte Stando s tímto způsoben skladování nějaké zkušenosti nebo vaše námitky jsou to jen vaše domněnky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 7.8.2014 22:46

krecht byl vždy na krmné brambory (pro prase, slepice apod.) ale pro konzumní brambory je nevhodný. Zejména v dnešní době, kdy izolovaná truhla v nevytápěném zahradním domku poskytne lepší výsledky (bez rizika nastydnutí či dokonce namrznutí). Pro mrkev, pastinák, řepu je však krecht lepší než ta truhla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika