Brambory ze semen - kvetoucí, netrpící pylovou sterilitou



Stránky: 1,  2,  3   
acheron - (5) - 72.27 (?) 
25.4.2010 21:39, zobrazeno: 37518x

Kde sehnat - respektive jakou odrůdu brambor množících se dosud SEMENY? (Tedy těch, které kvetou a nejsou stiženy pylovou sterilitou.) Někde jsem pochytil, že kdysi se pěstovalo např. v Americe kolem 7000 odrůd brambor pro užitek, v současnosti však méně než 200 a jsou dále omezovány. Co si o tom myslíte?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 158.26 (?), 26.4.2010 21:35

No, víte, mně kvetou brambory vždycky. Jestli trpí pylovou sterilitou nevím. Pak se z květů vyvinou bobulky, podobně jako u rajčat, ovšem zůstanou zelené. Nikdy jsem to nezkoumala, ale s největší pravděpodobností semena obsahují. Zda by klíčila, nevím. Myslíte, že pěstovat brambory ze semen by bylo lepší? V čem?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 27.4.2010 1:55

Některé rané brambory v našich podmínkách ne vždy vykvetou. Pěstování brambor ze semen přenechejte množitelům. Nevidím v tom pro vás žádný přínos.

Jen v ČR je registrováno okolo 160 odrůd brambor. V Evropě to bude zase o nějakou stovku více a co Amerika? A pěstovat u nás můžeme všechny odrůdy brambor, které jsou registrovány alespoň v jedné členské zemi EU. Takže je z čeho vybírat a Opravdu si myslíte, že se ve světě pěstuje jen 200 odrůd?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
acheron - (5) - 77.56 (?), 27.4.2010 14:53

Asi nevíte jakou máte odrůdu? :) Proč to někdy nezkusíte"obětovat jednu dvě rostlinky"pro experiment zda by z oněch semínek přeci jen něco nevzešlo, mě by to např.zajímalo. Ač je vysoká pravděpodobnost, že je tam právě ta pylová sterilita. V přírodě je pro rostliny přirozené a naplňující množit se právě takto jako my -semeny. Vznikne originální jedinec s předem nejasnými vlastnostmi, což ovšem může i znamenat, že např.odolnější vůči chorobách a podobně. Rozhodně to není na škodu(když pominu"zájmy"komerčních firem).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 158.26 (?), 30.4.2010 7:15

No, pokud se z květu vyvine plod, rostlina rozhodně pylovou sterilitou (jestli něco takového vůbec existuje) netrpí. Pokud by byla nějaká pylová sterilita, neoplodnily by se květy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 70.100 (?), 30.4.2010 8:06

Nevím, kolik o genetice znáte, já tedy nic moc. Ale je fakt, že vyšlechtit = křížit = rozmnožit opylováním nějakou super odrůdu je velmi obtížné. Právě díky mechanismům toho principu. Takže můžete vyšlechtit velmi chutné rajče, ale bude třeba náchylné k chorobám, nebo bude mít malý výnos. Podobně vyšlechtíte velmi odolný brambor, ale chuťově nebude k jídlu. Prostě příroda nemá ráda supermany. Experimentovat se semínky brambor přece můžete sám, když Vás to zajímá. To že se brambory pro produkční využití množí vegetativně je dané výhodností tohoto postupu. Šlechtění se ale provádí generativně a trvá to dost dlouho, to snad víte. Pokud jde o množství odrůd kdysi a dnes pěstovaných, kdo to "kdysi" spočítal? Je 200 odrůd mnoho, nebo málo? Kdo určuje správné množství odrůd čehokoli? Kolik z těch 7000 odrůd bylo hospodářsky rozumně využitelných (skladovatelnost, chuť, trvanlivost, struktura)?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
acheron - (5) - 75.8 (?), 30.4.2010 17:50

Ono kromě toho, že s generativním postupem(tedy množení přirozeně semeny) jsem předpokládal, že bude většina správně vychovaných pěstitelů, nesouhlasit..Ale hlavně zdá se nikdo neví vůbec nějakou použitelnou odrůdu, která by se takto u nás dala sehnat. Takže není na výběr a to už je z principu zarážející. Jak můžete tvrdit, že člověk dokáže něco vymyslet líp než příroda? Nevím ještě nikdy o ničem takovém. Nebo tvrdit, že víte, co příroda chce nebo nechce. Nejen že je to neúcta a nepokora, ale taky se tak dá napáchat mnoho škod. Jednota v rozmanitosti je myslím zajímavější než zdegenerované odrůdy, které ani nelze normálně rozmnožit a jsme tak závislí na dodávkách sadby. Někteří lidé s delší pamětí dokonce namítají, že obecně"dnešní" odrůdy, které jsou k dostání - ať už brambory nebo zelenina, ovoce, p/otraviny jsou na výživu chudé a neoplývají ani přílišnou chutí oproti těm dávnějším(A nebude to jen tím, že by si příkrášlovali vzpomínky z mládí..). Bohužel se ocitáme v zacyklovaném kruhu -dodávka upravených semen nebo sadby -hnojení, chemizace -zpracování, konzum -podvýživa nedostatek vitálních látek, naopak zatěžující zbytky reziduí -nastupuje farmacie, nemoc, neplodnost(ostatně jako u brambor o kterých se bavíme) -vše stojí peníze(čí asi), ale to není důležité. Ano, jsem spotřebitel a proto žádám normální brambory a semena, ne žádné umělé"supermany" jak jste uvedl. Kdo toho vyžije a nabídne..informace k věci?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 1.5.2010 1:08

Hmmm, prosím upřesněte "na výživu chudé potraviny", nebo " nedostatek vitálních látek" - tím myslíte jaké "vitální látky?", a co jsou to ty   "zatěžující zbytky reziduí" , a jak jste na tom s názorem na potravinami způsobenou  "neplodnost"?...

Je docela zábavné číst snůšku městských legend, méně zábavná je představa, že adekvátně "obyčejný člověk" v tom nejsmutnějším slova smyslu posuzuje i jiné oblasti běžného lidského života.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 126.187 (?), 28.7.2011 18:14

MNe ta samá myšlenka napadla, když jsem viděl dozrávající plody brambor, Letos už budou klíčit doma brambory ze semene. Dám vědět kjak jsem pochodil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 28.7.2011 22:04

Dobrý večer. Taky si rád přečtu jak jste naklíčil a potom pěstoval brambory. Držím vám palce. Já taky zkouším v praxi různé věci. Lidská přirozenost je taková, že mnoho lidí narazí na první překážku a daný cíl si nechá snadno rozmluvit, nebo to ani nezkusí. Pokud si myslíte, že by to mohlo fungovat  - tak v čem je problém? Znovu říkám- držím palce. Zdeněk 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika